INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Klub českých turistů je jedním z nejstarších českých spolků, v roce 2013 oslaví 125 let nepřetržité činnosti. Kromě pořádání turistických pochodů pro své členy i pro nejširší veřejnost, vydává KČT turistické mapy, udržuje síť turistického značení a pečuje o horské turistické chaty. Klub českých turistů podporují Lesy České republiky a Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

Obnova turistického značení v roce 2012

K 1. 1. letošního roku eviduje KČT 41 065 km pěších tras, 33 910 km cyklotras, 3206 km lyžařských tras, 2491 km hipotras a 56,5 km tras pro vozíčkáře. Každoročně obnovujeme třetinu pěšího značení a polovinu cykloznačení. Máme celkem 1431 značkařů pro pěší trasy a 418 cykloznačkařů. Náklady na údržbu značení všech turistických tras, o které se KČT stará, dosahují výše 14,5 mil. Kč a poskytuje je Ministerstvo pro místní rozvoj a krajské úřady. Většina z této částky padne na nákup potřebného značkařského materiálu, nástěnných map pro veřejnost a na cestovní náklady a náhrady značkařům. Ti svoji práci dělají ve svém volném čase a bez nároku na mzdu. Máme spočítáno, že kdybychom jim platili jen průměrnou mzdu za tuto práci (přes 65 000 odpracovaných hodin), potřebovali bychom dalších cca 10,5 mil. Kč. Dle průzkumů, které jsme před několika léty prováděli, utratí turisté pohybující se po našich značených trasách jen za služby (stravování, ubytování, jízdné, vstupy atd.) něco mezi 3,5 až 4 miliardami korun. Další stamiliony pak dají za své vybavení (oblečení, kola atd.). To je tedy náš přínos pro stát, kraje, podnikatele: potřebujeme 14,5 mil Kč ročně, přinese to přes 4 mld. korun.

Obrazový atlas turistických cílů

Již 10 let vydává KČT Obrazový atlas turistických cílů, který je každoročně motivován jinou skupinou turistických cílů. Velmi atraktivní byly atlasy lidových řemesel, muzeí a skanzenů či technických památek. Letošní atlas je zaměřen na hradní zříceniny a již nyní připravujeme atlas 2013, který bude zaměřen na sakrální památky, jako náš přínos k oslavě 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Kalendář turistických akcí

KČT pořádá turistické akce pro své členy i pro nejširší veřejnost. Přibližně 1000 turistických akcí obsahuje kalendář akcí KČT, kde jsou jen ty nejvýznamnější pochody a jiné akce, pořádané pro veřejnost, další nabídka je v oblastních (krajských) kalendářích a největší skupinu akcí pořádají turistické odbory pro sebe a pro veřejnost ze svého města nebo obce. Kromě tištěných kalendářů jsou akce zveřejněny na stránce www.kct.cz.

V Praze pořádá KČT Praha 52 akce v průběhu celého roku, v jarní a podzimní sezóně to jsou dva podvečerní pochody týdně ve všední dny. Jsou směřovány za přírodou Prahy a jejího nejbližšího okolí v dosahu MHD pod heslem „Člověče pohni se, než bude pozdě!". Více podrobností je na www.prahouturistickou.cz.

Turistické mapy

KČT již dlouhá léta vydává známou „zelenou" sérii turistických map pro pěší turistiku v měřítku 1 : 50.000. Od roku 2011 k pěším mapám přibyly i cyklomapy ve stejném měřítku. V roce 2011 vydal KČT 11 titulů nových cyklomap z oblastí Českosaského Švýcarska, Podyjí a okolí Prahy. Cyklomapy byly vydány ve dvou variantách. Oboustranné mapy, které pokrývají téměř dvojnásobné území a jednostranné mapy s vlastivědnými texty na druhé straně. KČT tak vyšel vstříc cyklistům, kteří požadovali mapy ve stejném měřítku, jako jsou oblíbené pěší mapy. Cyklomapy obsahují na rozdíl od pěších map výškové profily nejfrekventovanějších cyklotras a kilometráž cyklotras. Mapy jsou v prodeji ve vyjmenovaných oblastech.

Za nové cyklomapy, konkrétně mapu Praha - jih dolní Posázaví, jsme obdrželi v soutěži „Nejlepší turistické mapy, atlasy a průvodci roku 2011očima novinářů", prestižní ocenění z řad publicistů a novinářů píšících o cestovním ruchu, v 13. ročníku ankety 3 x 7 map a publikací 3. až 5. místo v kategorii Mapy a atlasy.

Turistické stezky pro vozíčkáře

Nejnovější aktivitou KČT je od roku 2009 budování bezbariérových stezek pro vozíčkáře v programu „Turistika pro všechny". Byly tak vybudovány vozíčkářské stezky v Brně – Mariánském údolí, v Jižních Čechách u Lutové na Jindřichohradecku (v kraji Emy Destinové), v Plzni okolo Boleveckých rybníků a nejnovější z loňského podzimu je stezka v městských lesích Hradce Králové. Stezky jsou označeny speciálními směrovkami s logem vozíčkáře a barevně se označují podle obtížnosti jako sjezdovky – nejsnazší jsou modré, obtížnější červené a nejobtížnější černé.

Budování stezek je financováno sbírkou mezi turisty – účastníky akce Novoroční čtyřlístek. Účastníci pochodů v období od Vánoc do půlky ledna mohou získat speciální odznak za příspěvek do sbírky ve výši min. 20 Kč. Ročně tak soustředíme 150.000 Kč. Kromě tohoto zdroje využíváme na budování vozíčkářských stezek dotaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

V roce 2012 vybudujeme dvě stezky. Na podzim to bude stezka ve Vizovicích na Zlínsku a nyní na jaře to bude první pražská stezka v Praze – Stodůlkách, vedená od radnice Prahy 13 kolem Centrálního parku. Slavnostní otevření stezky je naplánováno na pátek 22. června v 11 hodin před radnicí Prahy 13 a na tuto slavnost všechny srdečně zveme.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3