Větší zapojení těchto představitelů potravinářského sektoru do aktivit Komory přinese nepochybně další posílení postavení Potravinářské komory vůči domácím a zahraničním subjektům.
K hlavním cílům činnosti PK ČR v následujícím čtyřletém období patří zejména aktivní účast Potravinářské komory na vytvoření věrohodné a konkrétní Koncepce potravinářského průmyslu a Koncepce zemědělství, které by měly sloužit jako základ pro všechny další úvahy, kam směřovat agro-potravinářský komplex v této republice. V této souvislosti je nezbytně nutné další posilování postavení značky KLASA, její podpora na prodejním místě a zapojení spotřebitelů, výrobců a obchodníků do jejího dalšího budování.
Důležitá je rovněž další podpora regionálních produktů, dotvoření funkčního systému řízení a propagace tohoto projektu s rozhodujícím podílem regionů. V prvé řadě bude ovšem Potravinářská komora ČR ovšem pokračovat ve svém vlastním projektu - Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou, který se v loňském roce úspěšně rozběhl.
Prioritní zůstává pro PK ČR rovněž otázka kvality potravin, je potřeba zpřesnit a zpřísnit příslušné předpisy, které stanoví, co musí a naopak co nesmí být v konkrétních potravinářských výrobcích obsaženo (jednotlivé komoditní vyhlášky, vyhláška č. 326/2001 Sb., apod.)
V oblasti obchodní a exportní politiky je zájmem PK ČR dokončení novelizace zákona o významné tržní síle a jejím zneužití v duchu navrženém meziresortní komisí, včetně tlaku na kontrolu jeho dodržování. Pokud jde o export, pak je naprosto nezbytné provést analýzu cílových regionů a určit, na které z nich se zaměřit a které výrobky podporovat.
Z pohledu situace na domácím trhu je nezbytné podpořit důslednou kontrolu dovážených potravin z pohledu nejen bezpečnosti ale i ostatních právních předpisů (označování, skladování, složení) a také důsledné sledování cen dovážených produktů z pohledu dumpingu.
(tz)