INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
CPS_logo_velkeNa svém 9. sjezdu schválili členové Českého plynárenského svazu řadu zásadních změn, které mají jeho činnost posílit a zkvalitnit. Kromě organizační struktury, do níž jsou nově začleněny také některé z aktivit České plynárenské unie, nové 17členné Rady jako výkonného a řídícího orgánu mezi sjezdy, revizní komise a nových stanov, schválil sjezd také metodiku propočtu výše příspěvků a počtu hlasů individuálních i kolektivních členů i rozdělení členů do skupin podle zaměření jejich činnosti. IMG_5632

Sjezd rovněž specifikoval hlavní úkoly; doma s ohledem na probíhající změny na energetickém a dalších trzích a očekávaný vývoj plynárenství, ve vztahu k zahraničí pak s akcentem na aktivnější roli v mezinárodních organizacích, jejích orgánech a komisích. Mnohé chce svaz změnit také v přípravě české účasti na mezinárodních kongresech a výstavách pro lepší podporu českého plynárenství a prohloubení spolupráce se zahraničními odbornými, evropskými i světovými nevládními organizacemi.

Podrobně se o současné i budoucí roli plynárenství v domácí i evropské energetice hovořilo také druhý den po sjezdu ČPS na Podzimní plynárenské konferenci, kterou zahájil odstupující prezident ČPU a nový čestný člen ČPS Ing. Oldřich Petržilka spolu s vedoucím odboru plynárenství a kapalných paliv MPO Janem Zaplatílkem. Konala se pod záštitou Vítkovice Machinery Group v multifunkčním kongresovém centru GONG v Ostravě-Vítkovicích, které vzniklo rekonverzí bývalého Plynojemu pro 150 tisíc m3 kychtového plynu vybudovaného ve 30. letech minulého století. Výběr tohoto místa nebyl náhodný, vždyť ve vítkovických provozech se již tehdy využíval stlačený svítiplyn k pohonu spalovacích motorů vozidel, vyráběly se zde plnicí stanice s výdejními stojany i ocelové tlakové láhve jako zásobníky svítiplynu pro osobní, nákladní vozy i traktory. Realizace představ o plynofikaci dopravy se pak až do počátku 80. let zastavila.

 

IMG_5641

Tradice počátků plynových pohonů vozidel připomněl předseda představenstva a generální ředitel Vítkovice, a. s., Jan Světlík (na snímku), který se v souvislosti s rozvojem CNG v dopravě zaměřil na porovnání ambiciózních plánů se současnou realitou a naznačil některé příčiny včetně nedostatečné podpory státu, a pokud jde o zlepšení ovzduší měst, i liknavosti mnohých radnic.

Zvýšení podílu využívání zemního plynu v české energetice se však naštěstí stalo jednou z priorit nové Státní energetické koncepce, a ačkoli se řada významných osobností českého plynárenství přesto nezbavila některých pochybností spojených s jeho realizací, jako třeba Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Transgas, a. s., a další řečníci, je to vesměs považováno za dobrý začátek.

IMG_5660

Nové výzvy pro zemní plyn z pohledu společnosti E.ON Energie, a. s. ozřejmil místopředseda jejího představenstva Jiří Šimek (na snímku), a o tom, jak se využívá CNG v rámci společnosti VÍTKOVICE Doprava, a. s. hovořil Zdeněk Trejbal, místopředseda představenstva této společnosti. Nelze opomenout také vystoupení nového předsedy ČPS Ing. Miloslava Zaura, který shrnul všechny změny, hlavní cíle a záměry Českého plynárenského svazu schválené na 9. sjezdu. Na konferenci vystoupili také významní zahraniční hosté, jako například Jérôme Ferrier, prezident International Gas Unie (IGU), který hovořil o problematice liberalizace plynárenské infrastruktury nebo Marc Florette, představitel MARCOGAS – Technické evropské asociace odvětví zemního plynu, který podrobněji informoval o zdokonalování systému změn technických norem pro plynárenství v kontextu evropské i národních legislativ. Současné slovenské plynárenství představil Pavol Janočko, prezident Slovenského plynárenského a naftového svazu. Další vystoupení se týkala novely vyhlášky o pravidlech trhu s plynem, jež vstupuje v platnost od 1. 1. 2013, pohledu ČPS na české plynárenství v roce 2012, novinek v podzemním skladování plynu i zavádění inteligentních systémů a technologií v naší i světové plynárenské distribuci, nových trendů v oblasti užití zemního plynu, a také výzev a priorit plynárenství v oblasti lidských zdrojů.

Letošní Podzimní plynárenská konference navazující na významnou reformu Českého plynárenského svazu, a tím i celého českého plynárenství, naznačila nový směr, ambicióznější cíle i jednotnější postup všech zainteresovaných organizací a firem. Nezbývá než popřát této zdokonalené lodi dobrý vítr do plachet a bezpečnou plavbu v současných neklidných vodách.

(nov)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3