INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Striktní pravidla pro rozhodčí soudy platná od dubna 2012 má rozvolnit změna zákona o rozhodčím řízení, která je součástí doprovodné legislativy k novému občanskému zákoníku. Znovu se tak otevírají dveře podvodným arbitrážím, které v minulosti poškodily řadu podnikatelů.

Změnu zákona již schválil sněmovní ústavně-právní výbor a na červnové schůzi sněmovny se o ní bude hlasovat ve druhém čtení. „Hospodářská komora České republiky apeluje na poslance napříč politickým spektrem, aby ve druhém čtení tuto změnu zákona o rozhodčím řízení odmítli. Nechceme, aby se vrátily podvodné arbitráže, které v minulosti poškodily řadu podnikatelů,“ vysvětlil prezident HK ČR Petr Kužel.

„Považujeme za důležité na tento nebezpečný přílepek veřejně upozornit. Je chyba měnit pravidla, která pomohla obnovit pošramocenou důvěru v rozhodčí řízení,“ obhajoval prezident Kužel dosavadní právní úpravu. Podle ní musí být ke každé obchodní smlouvě vždy přiložena pravidla, která jasně definují proces případného rozhodčího řízení. Právě toto opatření posilující transparentnost rozhodčího řízení mezi podnikateli a firmami má být změnou zákona odstraněno.

Tzv. doprovodný zákon k rekodifikaci občanského práva nemá provádět jiné změny než ty, které souvisejí s účinností nového občanského zákoníku. Odstranění povinnosti přikládat k rozhodčím smlouvám mezi firmami pravidla je nestandardním přílepkem, protože věcně mění konkrétní ustanovení zákona o rozhodčím řízení.

Hospodářská komora České republiky je spolu s Agrární komorou od roku 1995 střešní organizací, při které funguje stálý rozhodčí soud. Ten patří dlouhodobě k nejvýznamnějším mezinárodním arbitrážním institucím. Svým přístupem k moderním trendům arbitráže je v evropském i celosvětovém měřítku pozitivně vnímaným subjektem schopným transparentně a kvalitně administrovat jemu příslušné spory.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3