INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V letošním roce jihočeská Regionální agrární komora ohlásila rekord: za 8 let organizování soutěží o nejlepší Regionální potravinu vlastní tento titul 1000 výrobků. Při počtu 13 regionálních agrárních komor, které buď stejně dlouho vyhlašují tyto soutěže neboje tomu méně let, se dá zhruba odhadnout, že v ČRuž je v regionechpřes deset tisíc těchto značek. Jsou to značky nejvyšší kvality.Jak jednotliví ředitelé agrárních komor v okresech a krajích ČR totiž tvrdí, tato značka má přísnější pravidla soutěže, než jak je tomu u KLASY.

Ostatně stejný pocit má zřejmě i současný ministr zemědělství Miroslav Toman, který na Žofínském fóru ke kvalitě potravin, pořádaném v pondělí 25. listopadu řekl, že oblast kvality potravin zůstává stále v centru pozornosti i pokud jde o národní systémy kvality, které reprezentují značky jako je KLASA a Regionální potravina. „Zde chceme například posílit roli hodnotitelských komisí, jejíž role byla například u KLASY jen doporučující, ale také blíže vymezit jednotlivé kvalitativní parametry a zpřesnit v tomto směru i národní legislativu. A protože certifikáty KLASA se letos udělují již desátým krokem, oslovili jsme profesní svazy v rámci potravinářského průmyslu, aby zhodnotily dosavadní fungování KLASY, její přednosti, ale i negativa, a sdělily nám své připomínky k fungování této značky. Pro KLASU bude i na základě těchto připomínek zpracovávána nová metodika, která ještě více vymezí kvalitativní parametry výrobků a posílí samotnou značku,“ řekl ministr Toman.

 

U soutěže Regionální potravina je nejen početnější složení odborníků v hodnotitelské komisi, ale  určitě je to i osobní zainteresovanost  jednotlivých  ředitelů a předsedů okresních a krajských agrárních komor, kteří vlastně tuto soutěž zakládali. Bez nadsázky tak lze říci, že je to jejich dítě, které vypiplali a o něž se dál s veškerou péčí starají. Ministr Toman si tuto skutečnost uvědomuje a proto nechce  rušit regionální značení, jako jsou kupříkladu  názvy „Perla Zlínska“, „Chutná hezky Jihočesky“, „Mls Pardubického kraje“,  „Regionální potravina kraje Přemysla Oráče-Ústecký kraj“ atd. Posílí se role už veřejností dobře známé oválné značky Regionální potravina, kterou po tři roky organizuje MZe s agenturami, které vzešly z výběrového řízení. A zda se nejlepší potraviny z regionů pak utkají v národním kole a tato značka bude zastřešující nebo tomu bude  jinak, to je již věcí nového ministra zemědělství. Je ale jisté, že Agrární komora ČR chce u tohoto rozhodnutí být. Její zástupce se jednání na MZe o našich rozhodujících krocích při těchto soutěžích účastní a jeho názor, byť jeden z několika dalších, bude mít jistě svou váhu při dalším řešení soutěží.

Agrární komora jako hlavní členská zemědělská organizace, zastupující na 103 tisíc zemědělců cíleně podporuje produkci českých potravin. Na její popud se na všech odborných veletrzích a výstavách v ČR v jejím stánku vždy prezentují produkty ekologického zemědělství a samozřejmě i regionální potraviny. Prakticky každé tři týdny jsou v pražském sídle AK tiskové konference, které se  ke kvalitním potravinám z regionů vyjadřují. Totéž se děje v jednotlivých regionech, kdy v tento čas se právě vítězné regionální potraviny objeví na vánočních trzích. Pak je to společný projekt s řetězcem Billa, kdy před třemi roky začala prostřednictvím prodeje českých bio potravin podpora ekologického zemědělství a po dobrých zkušenostech s touto propagací se přidalo i prosazování  vítězných regionálních potravin  v nově  vybudovaných Regio koutcích. V Bille má tak své místo  česká bio potravina, Regionální potravina a v sekci Česká farma jsou to  zelenina a ovoce z českých polí a sadů. V příštím roce v této aktivitě chceme pokračovat. Zaslouží si to nejen čeští producenti, ale i odběratelé kvalitních našich potravin, které procházejí velmi přísnou kontrolou dozorových orgánů. I proto jsme v posledních letech nebyli až na metanolovou aféru svědky žádných závažných prohřešků na kvalitě tuzemských potravin, u dovážených je tomu naopak.

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3