„Falšování potravin – aktuální problém?“ bylo téma dnešní odborné prezentace spojené s tiskovou konferencí v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Pořádala ji Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci se Zemědělským výborem PSP ČR a Ministerstvem zemědělství.
„Jde o významný problém, na který v důsledku doplácejí spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí. Tento problém má však také významný negativní dopad i na korektní podnikatelské prostředí“, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Tématem akce byla problematika falšování potravin a jeho nežádoucí dopady na trh a jednotlivé segmenty výroby a prodeje potravin. Účastníci se dozvěděli o rizicích, které falšované potraviny představují pro spotřebitele a seznámili se s možnostmi boje proti tomuto nežádoucímu fenoménu. Součástí prezentace byla i degustace, při které měli příležitost porovnat pravé a falšované potraviny.
„V řadě případů není spotřebitel schopen chránit své oprávněné zájmy sám. Proto chci všechny ujistit, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce je připravena i nadále využívat všech dostupných prostředků k odhalování potravinových podvodů“, řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Kromě ministra zemědělství Mariana Jurečky a ústředního ředitele SZPI Martina Klanici se akce zúčastnil i předseda Zemědělského výboru PSP ČR Jaroslav Faltýnek, prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman, senátoři a poslanci Parlamentu a zástupci odborné veřejnosti. Pozvání ústředního ředitele SZPI přijal i úřadující generální ředitel DG SANTE Ladislav Miko.
(tz)