INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministr Jan Mládek v prostorech Ministerstva průmyslu a obchodu přivítal účastníky konference k závěrům zprávy Doing Business 2016*. Na setkání představila zástupkyně Světové banky Melissa Marie Johns hlavní závěry zmíněné zprávy směrem k podnikatelskému prostředí v České republice. ČR se v roce 2016 umístila lépe než v minulém ročníku a posunula se o osm míst vzhůru na 36. pozici v žebříčku 189 zemí.

Zástupkyně Světové banky ve svém příspěvku prezentovala hlavní závěry zprávy Doing Business 2016, včetně globálních poznatků a konkrétních výsledků pro Českou republiku. Zpráva konstatuje, že 122 ekonomik loni uskutečnilo 231 reforem usnadňujících podnikání, s tím, že většina těchto reforem proběhla v rozvojových zemích. Zprávou byly také uznány snahy České republiky zjednodušit zahájení nového podnikání, usnadnit přístup k úvěrům pro podnikatele a zlepšit  efektivitu soudů při řešení obchodních sporů. Melissa Marie Johns také představila nový projekt sledování transparentnosti a kvality procesu vytváření nových podnikatelských pravidel a občanské angažovanosti při jejich tvorbě, v níž si Česká republika vede dobře. Tento nový projekt ukazuje, že podniky, sdružení a občanské skupiny na celém světě často nemají odpovídající příležitost přispět k formování nebo obsahu nových pravidel, jimiž se budou muset řídit.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek pak zhodnotil, že hned u několika ukazatelů dosáhla Česká republika pozitivního posunu. "Jsem rád, že k výraznému zlepšení došlo právě u těch indikátorů, které spadají do gesce MPO. Konkrétně se jedná o oblasti Zavedení elektrické energie a Zahraniční obchod. V prvním případě jde o posun o neuvěřitelných 81 míst, ze 123. na 42. pozici a ve druhém ukazateli byl posun o 57 míst a to z 58. pozice dokonce na první příčku," uvedl ministr. Ten dále zkonstatoval, že příznivé umístění ve výše uvedených ukazatelích je také důsledkem velmi intenzivní spolupráce pracovníků MPO a příslušných expertů se zástupci Světové banky v průběhu celého roku. 

„Ne ve všech ukazatelích si vedeme stejně dobře, a proto jsem jménem Ministerstva průmyslu a obchodu vyzval garanty dalších indikátorů k zahájení kroků, které by vedly k dalšímu zlepšení postavení České republiky v této prestižní publikaci a tím spojenému zlepšení konkurenceschopnosti a  zvýšení atraktivity ČR pro zahraniční investory,“ dodal ministr.

Poradce ministra průmyslu a obchodu Miroslav Zámečník ve své prezentaci dále rozebral hlavní příčiny hodnocení České republiky podle jednotlivých tematických okruhů ve srovnání s nejlépe hodnocenými zeměmi v rámci EU. Hlavním důvodem, proč Česká republika přes výrazné zlepšení hodnocení za posledních pět let zaostává, spočívá jednak ve slabém využití elektronické komunikace, dále v absenci jednotných obslužných míst, kde by bylo možné vyřizovat povolení za všechny nebo alespoň většinu úřadu najednou. Procesní lhůty českých úředních míst jsou též často podstatně delší, než v případě řady evropských zemí,

a výsledkem řetězení lhůt bývá výrazně vyšší časová zátěž. Obdobné zjištění však platí například i pro energetické distributory, kde lhůty pro vyřízení žádostí o zavedení elektrické přípojky jsou podstatně delší, než v Německu, ač mají čeští distributoři německé akcionáře.

Zprávu Doing Business předloží ministr Mládek rovněž vládě. "Řešení zjištěných nedostatků se musí stát prioritou nejen jednotlivých resortů, které nedopadly nejlépe, ale především celé vlády – právě proto, že se jedná o žebříček, který hodnotí komplexní problematiku podnikání spadající pod různá ministerstva, je naší povinností se sjednotit a táhnout za jeden provaz, abychom pomohli zlepšit české podnikatelské prostředí a v příštím hodnocení dopadli lépe," dodal Mládek.

* Zpráva Doing Business je publikace Světové banky, která každoročně srovnává a hodnotí právní předpisy, které regulují podnikání, se zaměřením na malé a střední podniky. Poprvé byla vydána v roce 2003 a letošní vydání je tedy již třinácté. Studie na základě přehledného systému 10 indikátorů vyhodnocuje snadnost podnikání v téměř všech zemích světa. Publikace je zpracovávána na základě informací od více než 11 400 odborníků, většinou pracovníků poradenských a právnických firem. V letošním ročníku bylo hodnoceno celkem 189 ekonomik, tedy téměř všechny světové země. Data pocházejí ze čtyř informačních zdrojů, kterými jsou: respondenti publikace Doing Business, relevantní zákony a regulace, vlády ekonomik, které Doing Business pokrývá a regionální pracovníci Světové banky.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3