INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pracovní týmy vysokých škol, vědecké a výzkumné instituce a inovativní podniky. Tyto subjekty se mohou až do 12. února 2016 hlásit do soutěže Nejlepší spolupráce roku, kterou vyhlašuje Sdružení pro zahraniční investice – AFI a Americká obchodní komora v ČR (AmCham).

Sdružení pro zahraniční investice – AFI a Americká obchodní komora v ČR vyhlásili již pátý ročník soutěže Nejlepší spolupráce roku. Je určena pracovním týmům vysokých škol, vědeckých a výzkumných institucí a inovativním podnikům. Cílem je zvýšit povědomí o významu spolupráce vysokých škol a výzkumných organizací se soukromým sektorem a o praktických dopadech transferu výzkumných poznatků do praxe. Uzávěrka přihlášek je 12. února 2016. Slavnostní předání cen se uskuteční v dubnu v Praze.

Přestože výdaje státního rozpočtu na vědu, výzkum a inovace v posledních letech rostou, výsledky nejsou uspokojivé. Z nedávno zveřejněné analýzy stavu výzkumu, vývoje a inovací vyplývá, že zaostáváme právě v aplikovaném výzkumu. V oblasti spolupráce firem se školami a vědeckou obcí existují v České republice značné rezervy. Předchozí ročníky soutěže Nejlepší spolupráce ale ukazují, že dobré projekty existují a že společné úsilí podniků a výzkumné sféry může přinášet ohromující inovativní výsledky s praktickým využitím v řadě různých odvětví.

„Vloni jsme ocenili například biosenzor pro monitorování toxických látek v životním prostředí, rekombinantní vakcínu proti Lymeské borrelióze, technologie rychlých datových přenosů pro vestavěná zařízení či pohybový závitový mechanismus. Tolik potřebná a smysluplná spolupráce těchto dvou zdánlivě odlišných světů si zaslouží ocenění. V tomto směru je naše iniciativa zcela unikátní,“ říká Weston Stacey, výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR.

„Nesmíme zapomínat, že inovace jsou - zvláště v období sílící konkurence mezi Evropou a dalšími světovými ekonomikami - hlavním pohonem růstu. Zejména pro průmyslově orientované země, jakou je Česká republika, mají opravdu veliký význam. Jsem rád, že jsme vloni ocenili prvním místem českou firmu Kuličkové šrouby Kuřim, která spoluprací s ČVUT přispívá dobrému jménu českého strojírenství ve světě.  České inovace tak jdou ruku v ruce s rozvojem českého exportu,“ uvádí Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Soutěž Nejlepší spolupráce roku již pátým rokem ocení spolupráci pracovních týmů vysokých škol a jejich firemních protějšků, jejichž spolupráce prokazatelně vede k zavedení inovace v podniku. Do konkrétních výzkumných projektů mohou být zapojeny také další vědecké a výzkumné instituce. Soutěžit mohou rovněž projekty úspěšných transferů technologií či znalostí z vysokých škol do soukromé sféry a naopak, tedy například licencování, spin-off, smluvní výzkum nebo projekty doktorských studijních programů na vysokých školách.

V porotě zasednou přední odborníci české vědeckovýzkumné scény, státní správy a zástupci významných firem. Hodnotit budou rozsah a dopad výstupu projektů, jejich finanční objem a přínos a také průběh vzájemné spolupráce. Podmínkou je, aby šlo o projekty realizované, resp. ukončené v období 1. 7. 2014 – 31. 12. 2015. Bližší informace o soutěži Nejlepší spolupráce roku a přihlášku je možné získat na  http://www.spolupraceroku.cz/.

 O projektu

Soutěž Nejlepší spolupráce roku je organizována Sdružením pro zahraniční investice- AFI a Americkou obchodní komorou v ČR (AmCham).

Soutěži udělili záštity vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek, ministryně školství Kateřina Valachová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Generálním partnerem je Erste Corporate Banking. 

Partnerem je agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Akci též podporují Jihomoravské inovační centrum, Česko- německá obchodní a průmyslová komora, Technologická agentura ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, PR agentura AC&C a Zátiší Catering Group.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3