INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nastupující 4. průmyslová revoluce je aktuálním tématem v řadě světových ekonomik. Její podobu a důsledky pro české prostředí chce tuzemským průmyslovým podnikům přiblížit Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím Agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest.

Připravili pro ně sérii konferencí nazvaných Průmysl 4.0 v praxi. První z nich se za účasti ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučery a dalších hostů uskutečnila dnes v Brně.

 

„Průmysl a celá ekonomika prochází rozsáhlými změnami způsobenými zaváděním informačních technologií a systémů umělé inteligence do výroby, služeb a dalších odvětví hospodářství. Abychom nezůstali v pouhém vleku těchto změn, je nutné co nejdříve přijmout a začít pracovat s procesy této čtvrté průmyslové revoluce,“ vybídl na konferenci české podniky ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Jedině tak si Česká republika udrží svou konkurenceschopnost,“ z důraznil dnes ministr Mládek.

„Průmyslových podniků se změny dotknou v první řadě. Chceme je proto seznámit s hlavními rysy a dopady, které na ně bude průmyslová revoluce mít,“ uvedl Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest. „Představíme jim, jak jsou již dnes uplatňovány principy konceptu Průmysl 4.0, kam směřuje výzkum a vývoj v této oblasti a jaká řešení jsou v současnosti již dostupná,“ upřesňuje.

Průmysl 4.0 je českým označením současného trendu v oblasti průmyslové výroby někdy nazývaného čtvrtá průmyslová revoluce, který s sebou přináší změny do dalších oblastí hospodářství, do vědy a výzkumu a v důsledku i do celé společnosti. Veřejnosti byl tento koncept poprvé představen na Hannoverském veletrhu v roce 2011. První ucelený dokument, který dává doporučení pro implementaci konkrétních kroků pro uvedení konceptu do praxe, prezentovala německá spolková vláda v roce 2013. V českém prostředí se klíčovým dokumentem nastupujícího trendu stala Národní iniciativa Průmysl 4.0 představená ministerstvem průmyslu a obchodu v roce 2015.

Tato komplexní změna se dotkne mnoha oblastí života české společnosti. Součástí diskuse jsou tudíž nejen státní instituce a resorty v čele s vládou ČR, ale i oborové svazy, podniky, školy, výzkumná pracoviště a nevládní organizace. Tým jejich zástupců pod vedením profesora Vladimíra Maříka, ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze pracuje na implementaci konceptu Průmysl 4.0 do praxe. Své výsledky představí na konferenci v Brně.

„Koncept Průmysl 4.0 mění filozofii a zažité postupy průmyslové výroby a pro firmy představuje jedinečnou příležitost ke zvýšení konkurenceschopnosti a zajištění udržitelného růstu. Jsem přesvědčen, že české podniky rychle začnou řešení a procesy konceptu Průmysl 4.0 zavádět, aby co nejdříve využily přínosů, které nabízí,“ říká generální ředitel skupiny Siemens v České republice Eduard Palíšek.

Další konference uspořádá CzechInvest v průběhu roku 2016 v Plzni, Liberci a Ostravě. Termíny konání budou upřesněny na www.czechinvest.org.

·        koncept čtvrté průmyslové revoluce byl poprvé představen v Hannoveru v roce 2011

·        vznik konceptu v České republice inicioval ministr Mládek v roce 2015

 

·        implementaci do české praxe má na starosti tým odborníků pod vedením prof. Maříka

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3