INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Většina členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) je podle jeho nedávného průzkumu proti znovuzavedení povinné volby části členů dozorčí rady zaměstnanci. Důvodem jsou negativní zkušenosti majitelů firem a jejich vrcholového managementu s dřívějším působením zástupců zaměstnanců v dozorčích radách a nezřídka i jejich pasivita při rozhodování o strategických otázkách. Vedle toho, jak také vyplývá z průzkumu, zástupci zaměstnanců měli často úzký pohled na situaci a na budoucnost podniků.

Zástupci zaměstnanců podle závěrů zjištění spíše suplují činnost odborů, oproti potřebě vlastníků firem, kteří potřebují mít kontrolní či koncepční orgán k posuzování činností a kroků vlastníkem najatých manažerů.

Většina členů SP ČR zastává také názor, že obsazení dozorčí rady (popř. rozhodnutí o tom, že část členů dozorčí nebo i správní rady bude volena zaměstnanci) by zejména u společností v soukromých rukou mělo být nadále v působnosti akcionářů/vlastníků, tj. valné hromady.

SP ČR odmítá předložený návrh zákona o obchodních společnostech a družstvech (obchodních korporacích), který by měl znovu zavést povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností. Návrh je projednávaný Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení.

V průběhu platnosti nového zákona o obchodních korporacích (od 1. 1. 2014) mnohé zejména menší akciové společnosti využily možností nové úpravy a například zavedly jednočlennou dozorčí radu či počet členů dozorčí rady nedělitelný třemi nebo zvolily monistickou strukturu společnosti. Pro tyto společnosti by znovuzavedení povinné participace zástupců zaměstnanců v dozorčí radě představovalo zásah do jejich vnitřní organizace.

SP ČR přesvědčen, že navrhovaná legislativní změna je z hlediska dopadů na podnikatelský sektor mimořádně závažná. Zejména v meziresortním připomínkovém řízení a při dalších jednáních upozornil na výrazná rizika.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3