INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Stěžejní bod zasedání plenární schůze RHSD ČR na Úřadu vlády ČR – novela zákoníku práce – nepřináší prohloubení flexibility pracovněprávních vztahů, po které dlouhodobě volá podnikatelská obec. Naopak, jde o další z řady opatření navržených či podporovaných současnou vládou jako například zrušení karenční doby, zavedení otcovské dovolené či nárokové indispoziční volno, jejichž přijetí by výrazně zvýšilo administrativní i finanční zátěž zaměstnavatelů.

„Proklamovanou flexibilitu pracovněprávních vztahů by nová pravidla nepřinesla. Zároveň ale musím ocenit, že v rámci vypořádání připomínek prokazuje Ministerstvo práce a sociálních věcí kompromisní postoj, přičemž zohledňuje připomínky Hospodářské komory ČR,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

MPSV například ustoupilo od zavedení povinné dovolené u dohod o pracovní činnosti. Pravidla pro práci z domova jsou oproti původní verzi též zmírněna a zaměstnavatelé tak budou moci hradit náklady zaměstnancům pomocí sjednaného paušálu.

Hospodářská komora ČR však rezolutně odmítá návrhy, které předložily odbory nad rámec novely. „Razantní navýšení odstupného až na pětinásobek průměrného výdělku, sjednocení minimální délky dovolené na 5 týdnů pro všechny zaměstnance, zavedení práva odborů na spolurozhodování o agenturních zaměstnancích ve firmě zaměstnavatele či zapracování zrušení karenční doby do novely zákoníku práce – takové návrhy zaměstnavatelé nejsou v žádném případě ochotni akceptovat,“ zdůrazňuje prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3