INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podnikatelská delegace doprovázející předsedu Senátu Milana Štěcha zakončí svou týdenní kanadskou misi v Torontu. Podnikatelé hledali obchodní příležitosti v Ottawě, Montrealu a Calgary. Nyní se přesunují do hlavního obchodního centra Kanady Toronta, kde cítí největší potenciál obchodních vazeb, dnes tam probíhá řada jednání. 

Předseda Senátu jednal s ministry a parlamentními šéfy a výbory – a to jak na úrovni federace, tak jednotlivých provincií. „Do Kanady celých 14 let nepřijel vysoký představitel ČR s podnikatelskou delegací, aby se chopili příležitostí, které druhá největší země světa nabízí. Věřím, že v Kanadě uspějí firmy z farmaceutického nebo strojírenského sektoru, slibný je ale i cestovní ruch nebo oblast technologických inovací,“ shrnul Milan Štěch. Ten navštívil Kanadu spolu s pěticí senátorů a dvacítkou podnikatelů.

Toronto je zároveň právě od tohoto týdne nově propojeno pravidelnou přímou leteckou linkou s Prahou. Ta otevírá dveře nejen turistům, a to v obou směrech, ale také byznysu.

„S Kanadou úspěšně obchoduje Francie, Německo nebo Švýcarsko. Nelze pochybovat o tom, že i Česká republika patří na tento trh a my jsme velmi rádi, že po dlouhých letech do Kanady zamířil druhý nejvyšší představitel státu spolu s českými firmami. Vnímáme Kanadu jako obrovskou příležitost. Zintenzivníme kontakty s Kanadskou obchodní komorou, s jejímž viceprezidentem jsme se setkali,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář. Podnikatelskou delegaci, kterou v Kanadě vedl, tvořili zástupci 15 firem. 

Mezi příklady dobrých výsledků delegace patří společnost RS DYNAMICS, jediná firma v EU zaměřená na vývoj a výrobu detektorů výbušnin, narkotik a radioaktivních látek. Její ředitel Jiří Bláha hodnotí kvalitu navázaných kontaktů jako úspěch, např. v Calgary uzavřel dohodu s místním partnerem vyvíjejícím a distribuujícím software pro bezpečnostní aplikace.

Zástupci Ústřední vojenské nemocnice Střešovice a společnosti Pharmdata navštívili nemocnici v Calgary, která má navýšit svou kapacitu z 250 lůžek na 700. Tím se otevře trh pro nákup léků, do kterého by se mohli zapojit čeští výrobci. Vyměnili si také zkušenosti se zapojením zdravotnického personálu z řad minorit. Zároveň vezou do Česka nově vyvinutý produkt pro ambulance, speciální svorku k okamžitému zastavení krvácení.

České firmy také chtějí využít potenciál Kanady jako zprostředkovatele při vstupu na trhy třetích zemí. Příkladem je úspěšné jednání společnosti Dr. Müller Pharma, která díky potřebnému kontaktu z Kanady na právní kancelář v Nigérii vstupuje se svými léčivy na tento velký africký trh, který s Hospodářskou komorou navštívila před nedávnem.

České podniky si slibují zlepšení podmínek pro vstup do Kanady od smlouvy CETA, která má začít platit v příštím roce. Pokud by například některá z firem získala zakázku na stavbu elektrárny, nejenom že díky CETA ušetří na clech při dovozu komponentů, ale také se jí značně usnadní pravidla pro vysílání pracovníků nutných pro montáž provozu. U řady součástek navíc kanadská strana uzná evropské certifikáty a odpadne tím nutnost dvojího testování. Otevřou se také nové možnosti pro evropské firmy účastnit se veřejných zakázek.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3