INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) nesouhlasí s návrhem ministerstva dopravy o zpoplatnění některých silnic 1. třídy výkonovým zpoplatněním, které má vláda projednat již toto pondělí. Jakékoliv rozšiřování mýta do regionů přinese další zátěž pro regionální živnostníky bez výraznějšího efektu pro stát. S ohledem na právě vyhlášený Rok venkova 2017, který má podporovat podnikatelský ruch na venkově, by to byl naopak krok proti zájmům tamních malých podnikatelů.

 

 

Předkládaný návrh rozšiřování mýta o 900 km regionálních silnic nebyl podroben širší diskusi rozhodujících podnikatelských svazů nebo samotných dopravců. Na rozdíl od dálnic se mýtné na silnicích nižších tříd nevybere od tranzitujících těžkých kamionů, ale od dodávek a malých nákladních automobilů, tedy skupiny malých podnikatelů, kteří zajišťují základní obslužnost regionů.

 

„Naše asociace letošek vyhlásila Rokem venkova, kdy hodláme společně s resorty zásadním způsobem ulehčit podnikání v obcích a regionech. To samo o sobě není možné pouze daněmi nebo finanční podporou, ale rovněž zlepšením dopravní obslužnosti venkova. Chceme-li udržet život a podnikatelský ruch v obcích, musíme zajistit tamním obyvatelům perfektní dopravní obslužnost. Zpoplatnění silnic nižších tříd, byť se zatím jedná pouze o silnice 1. třídy, jde přímo proti tomuto programu,“ tvrdí předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

 

Asociace postrádá jakékoliv širší zhodnocení dopadů rozšiřování mýta na ekonomiku regionů nebo alespoň vyčíslení jeho vlivů na regulaci kamionové dopravy v obcích. Vládní koalice má ve svém prohlášení rovněž závazek nezvyšovat zbytečně zátěž podnikatelům a živnostníkům. Stát sice deklaruje, že získá z mýta miliardy navíc, ale tu musí někdo zaplatit, což budou jak místní podnikatelé, tak v důsledku obyvatelé regionů.

 

Je třeba rovněž vzít v úvahu, že k rozšiřování mýta do regionů nepřistoupily státy prakticky nikde v Evropě ani ve světě. Mýtné se vybírá na dopravně zatížených tranzitních komunikacích dálničního typu, kde přináší zásadní finanční prostředky pro státní rozpočet. Na silnicích nižších tříd rychle klesá jeho výtěžnost a převažují nákladové aspekty, což potvrzuje i studie Deloitte, kterou si ministerstvo dopravy zadalo. Mýtné rovněž nikde nedosáhlo žádných výraznějších regulačních efektů. AMSP ČR je názoru, že toho lze efektivněji dosáhnout rychlou dostavbou dálniční sítě a obchvatů měst v kombinaci s důsledným uplatňováním zákazových značek.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3