Potravinářská komora ČR dlouhodobě upozorňuje na nesmyslnost dovozů potravin, u kterých máme v České republice dostatečné kapacity pro jejich výrobu a vyrábíme je často v mnohem vyšší kvalitě, než jsou výrobky dovozové. Konkrétně u dováženého drůbežího masa byl opakovaně zjištěn výskyt salmonely, navíc dlouhé transporty citlivých surovin, kterou syrové drůbeží maso bezpochyby je, se mohou na kvalitě masa negativně projevit. Zvláště v těchto horkých dnech může dojít při transportu k nežádoucímu přerušení teplotního řetězce a maso je tak převáženo či uchováváno za nevyhovující teploty.
Zvyšování dovozů drůbežího masa za často dumpingové ceny může vést také k problémům domácích výrobců k výraznému omezení jejich výroby. Nedostatečné pokrytí trhu domácími výrobky pak ovšem může znamenat i zvýšení cen drůbežího masa z dovozu, protož na českém trhu již nebude domácí konkurence, která by tlačila na nízké ceny dovozů.
Při výběru drůbežího masa, ale i potravin jako celku, by se tedy měli spotřebitelé orientovat na výrobky českého původu, ať už na potraviny takto označené nebo na potraviny s logem Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR nebo s logem Klasa.
(tz)