Bublina o zdraví škodlivých uzeninách už splaskla a mezi zákazníky se opět umísťují v popředí zájmu krásně uzené bůčky, slaninky, párečky a samozřejmě šunky všech jakostí. S nadcházejícím obdobím svátků je jistě aktuální téma vinné klobásy. Ta patří na sváteční tabule stejně jako kapr, cukroví, či bramborový salát v mnoha podobách. Je krásné sledovat postupný nárůst objemu výroby této lahůdky, kterou si nejprve každý testuje, zkouší různé výrobce a ve chvíli, kdy je spokojen, čeká na ten správný okamžik nákupu. To vidím také v naší firmě. Říjen tak po 200 kg denně, listopad již po cca 300 kg a prosincový týden před vánocemi i 3-4 tuny každý den! To se potom mají naši řezníci co ohánět. A k čemu jsou po tom všechny ty řeči o dietách, cholesterolu a tlaku? K ničemu! Je důležité nekonzumovat jen potravu z nutnosti, ale mít náladu, čas a chuť něco objevovat a umět si každé sousto vychutnat, protože toto vše patří ke správné kultuře stolování. Nejde o to se něčím bezhlavě přecpat, to dnes rozumný člověk nedělá, a jídlo spíše degustuje a snaží se vnímat rozmanitosti chutí, ingrediencí, koření a celkový vjem z ochutnaných dobrot.
Přeji všem čtenářům krásné a spokojené vánoční svátky, hodně štěstí, pohody a toho zdraví, které potřebujeme jistě všichni.
Jiří Souček
obchodní ředitel
Uzeniny BETA