INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 M1A3130Zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků v září vyzvali ministra zemědělství Marka Výborného, aby se Česká republika postavila do čela zemí, které žádají odklad zavedení Nařízení o odlesňování do praxe. Firmy by měly nová pravidla plnit už za tři a půl měsíce, ale stále není k dispozici slibovaný IT systém ani přesná implementační pravidla.

Jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným se účastnilo vedení Agrární komory České republiky, Potravinářské komory České republiky a Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky. Za zemědělce se účastnili také zástupci Asociace soukromého zemědělství a Zemědělského svazu České republiky.

„Ministra jsme informovali o problémech, které nám vznikají v situaci, kdy máme plnit povinnosti, ale nemáme k tomu slíbené nástroje. V praxi to znamená, že zemědělec bude muset nově doložit elektronickým certifikátem EU u každého kusu skotu údaje o místě chovu, původu krmiv a další. Tato data od něj následně budou chtít potravináři, od nichž je zase budou požadovat obchodníci, aby novým pravidlům vyhověli. Zpoždění přípravy celého systému, které nastalo na evropské úrovni, tak odnesou naši producenti. Připomněli jsme také, že v ČR ani v EU zemědělská produkce k významnému odlesňování nepřispívá, naopak lesní plochy rostou,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

„Potravinářské firmy chtějí podnikat odpovědně a ekologicky. Odlesňování však není český problém, ale týká se rozvojových zemí, kde se kácí lesy a místo toho se pěstují zemědělské plodiny. Česká vláda by měla proto zajistit, aby nové požadavky byly reálné a aby nedošlo k narušení potravinových dodávek či ke ztrátě konkurenceschopnosti českých, potažmo evropských podniků. Vzhledem k neúměrným nákladům na implementaci nařízení, zejména administrativním povinnostem, je nutné hledat řešení, která minimalizují dopady na podnikatelskou sféru, včetně výrobců potravin,“ sdělila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Celý dodavatelský řetězec je připraven podpořit ochranu světových lesů. Pokud k tomu ale nemáme nástroje, které jsou nutné, například slibovaný celoevropský IT systém pro vytváření certifikátů o tom, že dané potraviny nebyly vyprodukovány na úkor lesů, nemůžeme své povinnosti plnit a platnost nařízení je potřeba odložit. O odklad usiluje i řada dalších členských států, proto jsme požádali ministra Marka Výborného, aby vytvořil koalici ministrů zemědělství a trval na tom, aby ještě stávající Evropská komise odklad zajistila. Nová pravidla platí od konce letošního prosince, není proto možné čekat, až nastoupí nová Evropská komise,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Zástupci celého zemědělsko-potravinářského řetězce se dohodli, že vzhledem k urgentnosti problému a nutnosti vytvořit širokou koalici členských států osloví se žádostí o podporu také předsedu vlády Petra Fialu.

„Nevládní organizace vnímají úsilí Evropské komise při prosazování opatření proti odlesňování, avšak vyzývají k uskutečnitelnému přístupu, který umožní podnikům adaptovat se na nové povinnosti. Nebudou-li podnikům poskytnuty odpovídající prostředky a čas, hrozí vážné narušení potravinového řetězce, což může vést k ohrožení dodávek potravin na evropském trhu,“ společně varovali představitelé zmíněných profesních uskupení.

Zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků dosavadní spolupráci se státem hodnotí pozitivně: „Oceňujeme spolupráci s kolegy z Ministerstva zemědělství a Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, kteří všem dotčeným subjektům poskytují maximální součinnost, mají snahu edukovat trh a podpořit proces úspěšného zavedení tohoto nařízení do praxe. Bohužel i oni narážejí na nepřipravenost ze strany Evropské unie a na nereálné termíny implementace.“

Proč je potřeba platnost Nařízení o odlesňování odložit:
Nevládní organizace upozorňují na závažné hrozby spojené s implementací nařízení o odlesňování, které má vstoupit v účinnost 30. prosince 2024. Toto nařízení se týká klíčových zemědělských komodit, jako je káva, kakao, sója, skot, včetně hovězího masa, a palmový olej, a zavádí povinnost dokládat jejich produkci a původ bez vlivu na odlesňování. Přestože na většinu dotčených subjektů dopadnou nové požadavky nařízení již od 30. prosince, není dosud k dispozici klíčový prvek umožňující dostát všem předepsaným povinnostem, kterým je příslušný IT systém Evropské komise.

(tz)

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3