INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obrázek2 copy copy copyZahraniční pracovníky – nepočítajíc v to občany členských států EU – zaměstnává zhruba polovina firem. Vyplývá to z šetření, které uskutečnila Hospodářská komora ČR ve druhé polovině června mezi svými členy a dalšími firmami zapojenými prostřednictvím Hospodářské komory do Programu kvalifikovaný zaměstnanec.

Konkrétně zahraniční pracovníky zaměstnává a plánuje v jejich zaměstnávání pokračovat 49,1 % firem zapojených do šetření. Celkem je pak otázka zaměstnávání zahraničních pracovníků relevantním tématem pro dvě třetiny respondentů (66,6 %). Dalších 15,1 % dotazovaných zahraniční pracovníky sice nezaměstnává, ale do budoucna by k jejich zaměstnávání chtělo přistoupit. Pouze nízké procento firem (2,4 %) uvedlo, že nyní ve své firmě pracovníky ze zahraničí má, ale jsou rozhodnuti jejich zaměstnávání ukončit. Zbývající třetina firem přiznala, že nezaměstnává žádné zahraniční pracovníky, a ani neuvažuje v tomto směru o změně.

„Česká ekonomika se vyznačuje velmi nízkými hodnotami míry nezaměstnanosti a obecným nedostatkem pracovní síly, který členské firmy Hospodářské komory dlouhodobě označují za jednu z největších překážek rozvoje podnikání. V takové situaci se zahraniční pracovníci stávají klíčovým faktorem umožňujícím další růst. Význam zahraničních pracovníků pro firmy a silnou poptávku po zahraniční pracovní síle potvrzují také výsledky nedávného šetření,“ řekl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Z velkých firem zahraniční pracovníky zaměstnávají a plánují v tom pokračovat téměř tři čtvrtiny respondentů. U malých a středních je to kolem poloviny. Největší zájem o výhledové zaměstnání zahraničních pracovníků mají malé společnosti (pětina z nich zahraniční zaměstnance nyní nemá, ale do budoucna to plánuje). Mikro firmy se naopak nejvíce vyjadřovaly ve smyslu, že zahraniční pracovníky ve firmě nemají, a ani to neplánují. Tuto možnost zvolilo 60 % z nich. Nicméně tento výsledek je ovlivněn tím, že do kategorie mikro firem spadají také živnostníci, tedy společnosti zcela bez zaměstnanců. Mezi zeměmi, ze kterých zahraniční pracovníci pocházejí, pak jednoznačně dominuje Ukrajina. Ukrajince zaměstnává 84,6 % firem. Druhou nejčastěji zaměstnávanou skupinou jsou Filipínci (16,8 %), následovaní pracovníky z Moldavska (11 %) a Mongolska (10,6 %).

V rámci otevřené odpovědi Jiné země mimo Program kvalifikovaný zaměstnanec, kterou zvolila pětina respondentů, byl zmíněn poměrně široký výčet různých států, z nichž žádný výrazně nevyčníval svou četností nad ostatními. Firmy zmiňovaly například Vietnam, Bosnu a Hercegovinu nebo Egypt.

„S výběrem kvalifikovaných pracovníků z Filipín pomůže také asistenční kancelář Hospodářské komory, která se otevřela začátkem září v tamní metropoli Manile a provozovat ji bude společnost Grapecare LTD. Filipíny vnímáme jako vhodnou zemi pro získávání zahraničních zaměstnanců díky jejich znalosti angličtiny i převažujícímu křesťanskému náboženství,“ vysvětlil ředitel Odboru služeb Hospodářské komory Tomáš Zelený.

(tz)

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3