INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Provoz jaderné elektrárny Krško u vesnice Vrbina ve Slovinsku může být prodloužen o 20 let do roku 2043. Oznámili to slovinský ministr infrastruktury Peter Gašperšič a chorvatský ministr hospodářství Ivan Vrdoljak. Oznámení vyvolalo bouřlivé reakce v Rakousku, zejména v Korutanech.

Původně měl být provoz JE Krško ukončen v roce 2023. Kromě změny provozní životnosti ze 40 na 60 let odsouhlasila slovinsko-chorvatská mezivládní komise pro regulaci životnosti, investic, využití a likvidace JE Krško, že ve Vrbině bude vybudován suchý sklad vyhořelého paliva s kapacitou odpovídající prodlouženému provozu. Podle správní rady JE Krško bylo za uplynulých pět let dosaženo velmi dobrých výsledků v oblasti provozu, bezpečnosti, investic a hospodaření. V roce 2014 neproběhla žádná odstávka a využití výrobní kapacity dosáhlo historického maxima.

JE Krško společnosti GEN energija se po rozpadu Jugoslávie ocitla na území Slovinska, které se tak stalo nejmenším státem s jadernou elektrárnou na světě. Nachází se asi 100 km od slovinského hlavního města Ljubljany a 50 km od chorvatského hlavního města Záhřeb, k chlazení využívá vodu z řeky Sávy. Elektrickou spotřebu Slovinska pokrývá asi ze 40%, chorvatskou z 15%. Odpovědnost za radioaktivní odpad nesou obě země rovným dílem. Hlavním dodavatelem elektrárny byla americká firma Westinghouse. Tlakovodní reaktor s instalovaným výkonem 632 MW pracuje na stejném principu jako reaktory v Dukovanech, které v současné době procházejí přípravou na prodloužení provozu za původní projektovou životnost.

Rakouští odpůrci jádra považují slovinskou jadernou elektrárnu za nespolehlivou a zvažují právní využití Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/52/EU ze dne 16. 4. 2014 o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí.

Obavy Rakušanů, že elektrárna stojí na místě tektonického zlomu, nepotvrdila ani Mezinárodní organizace pro atomovou energii, ani geofyzikální průzkum evropského fondu PHARE.

 Hnutí Anti Atom International ve své zprávě zveřejnilo expertízu Institutu pro výzkum rizik vídeňské univerzity z roku 2006, kde se uvádí, že oblasti Krško hrozí tisícileté zemětřesení o intenzitě 9 MSK (poškození 50% staveb), zrychlení kmitů základové půdy až 0,4g a magnitudu 6 a více. Oficiální interpretace připouští zrychlení do 0,3g a magnitudu 5,8. Bezpečnost zóny kolem elektrárny naopak potvrdila před zahájením stavby příslušná směrnice USA. Zpráva o ochraně před hlukem a zářením spolkové země Štýrsko, která se Slovinskem také sousedí, vylučuje z důvodu objemu reaktoru možnost havárie takového rozsahu, jaký měly havárie ve Fukušimě nebo Černobylu.

V roce 2008 vydala Evropská komise varování kvůli úniku radioaktivní vody z jejího chladicího systému, v roce 2012 vyzvala organizace Greenpeace k odstavení elektrárny z důvodu jejího stáří a nebezpečí zemětřesení.

 Bezpečnostní a výkonnostní ukazatele

 

Rok 2014

Průměr (1983-2014)

Dostupnost [%]

100

86,8

Koeficient využití výrobní kapacity [%]

103,89

84,9

Hrubá výroba [GWh]

6,369.63

5,098.58

Nouzové odstávky automatické [počet]

0

2,34

Nouzové odstávky manuální [počet]

0

0,16

Neplánované odstávky [počet]

0

0,75

Plánované odstávky [počet]

0

0,78

Hlášené události [počet]

0

4,19

Délka výměny paliva [dny]

0

50,6

Výroční zpráva Slovinského úřadu pro jadernou bezpečnost za rok 2014

http://www.ursjv.gov.si/en/

http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-O-S/Slovenia/

https://www.univie.ac.at/mtbl02/02_pdf/20060410.pdf

http://www.unet.univie.ac.at/~a9406114/aai/akws/krsko/ksicherheit.html

http://www.stefanogiantin.net/wp-content/uploads/downloads/2011/03/Erdbeben_grenznahme_AKW.pdf

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3