INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

HT metro LCD valentynJistě je všichni znáte – zlatohnědé oplatky, vyplněné chutným sypáním a do trubičky stočené. Popraskaná struktura oplatek je známkou jejich dobré jakosti, neboť nestačí jen trubičky uvnitř dobře prosypat, ale je nutno, aby i oplatka byla dobrá, hlavně křupavá a křehká.

V roce 2007 získal výrobce z Miletína, společně s dalšími výrobci z Hořic, ochrannou známku Evropské unie Chráněné zeměpisné označení Hořické trubičky. Ta povoluje výrobu této cukrovinky jen tradičním firmám v Hořicích a nejbližším okolí od hranic města. Původní hořické trubičky byly duté a jejich chuť určovalo složení posypky. Podle legendy přinesli do Hořic recept Napoleonovi vojáci. Koncem druhé světové války začal František Fejt plnit trubičky kakaovým krémem a dnes mají různé náplně, případně jsou máčené v čokoládě. Mnohé rodiny v Hořicích a okolí si je dodnes stáčejí doma podle vlastních rodinných receptů.

Při výrobě trubiček je ruční práce zcela nepostradatelná. V první fázi se upeče křehká oplatka, která pak navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti, kdy je posléze ručně kus po kusu stáčena na horké plotýnce. Tlak, který cukrářka vyvíjí na dřík daného průměru, zajistí konstantní průměr trubičky s následnou shodnou hmotností finálního produktu po naplnění lahodným krémem. Výrobce Pravé hořické trubičky přišel se zajímavým nápadem. „Pro nezaměnitelný rukopis každé cukrářky jsme přistoupili k personalizaci produktů. Na každém našem balení nalezne zákazník jméno cukrářky, která vlastnoručně trubičku stočila,“ uvádí Václav Klůz, výrobní ředitel společnosti.

V roce 2013 byla schválená Evropskou komisí žádost o změnu specifikace v zápisu CHZO Hořické trubičky. *

-         Označení mouky jako „pšeničná pečivárenská hladká mouka“ neodpovídalo oficiálnímu označení druhu používané mouky, proto došlo ke schválení vypuštění slova „pečivárenská,“ jelikož šlo o jistý archaismus, neodpovídající současnému označení.

-         Nově „kakaová cukrářská poleva“ namísto „tukočokoládová poleva“

-         S ohledem na výsledky výzkumu a zásady zdravé výživy se od používání ztužených tuků upouští. V zápisu upravena specifikace tuku určeného pro výrobu náplně na „ztužený nebo neztužený rostlinný tuk“.

-         Ve specifikaci se vypustil požadavek, aby máčecí rošty byly vyrobeny z nerezu, a to s ohledem na skutečnost, že v současné době jsou již dostupné i jiné zdravotně nezávadné materiály pro výrobu roštů, jež vykazují lepší vlastnosti zejména s ohledem na nižší hmotnost a s tím související snazší manipulaci s rošty.

-         Výraz „přírodní nebo přírodně identické aroma“ nahrazeno výrazem „aroma“.

-         Z důvodu opomenutí při podávání žádosti byly doplněny druhy Hořických trubiček: „Hořické trubičky se vyrábějí v několika druzích – plněné, plněné polomáčené, plněné celomáčené, sypané, sypané polomáčené a sypané celomáčené, sypané plněné, sypané plněné polomáčené, sypané plněné celomáčené“.

-         Úprava věty u plněných Hořických trubiček - „Záměnou či přidáním dalších surovin – suché skořápkové plody, čokoláda, káva, citrónový prášek, skořice, sušená syrovátka, sušený jogurt, sušená smetana, sušené máslo, vláknina, melasa, beta-glukan, emulgátory, škrob, fruktóza a zahušťovadla, vznikají Hořické trubičky ostatních typů“.

*zdroj: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=344

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3