INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

webKubla DavidZdá se, že umělá inteligence doslova hýbe světem. Velmi ostře pronikne i do dění letošních Dnů kvality, které na listopad v inovované podobě chystá Česká společnost pro jakost. Jako každý rok se ke společnému rokování sejdou odborníci a milovníci kvality v celém spektru nejrůznějších odvětví a budou si předávat zkušenosti a poznatky.

O čem budou přednášky a diskuze tentokrát a jaká novinka se jednáním bude prolínat, na to nám odpověděl David Kubla, ředitel úseku spolkových činností České společnosti pro jakost. Zmínil se rovněž o tom, proč se o den později na stejném místě odehraje konference From Farm to Fork:

Podzim bude pro Českou společnost pro jakost náročný, připravují se opět Dny kvality. S jakým programem tentokrát a kdy přesně se odehrají?

Konference Dny kvality, tedy podzimní odborná akce určená pro všechny příznivce moderních přístupů v kvalitě a zlepšování, je přehlídkou toho, co nového se v oboru kvality událo a co se chystá, snažíme se zachytit nastupující trendy tak, abychom přinášeli nejen členům České společnosti pro jakost, ale i všem, kteří se o tuto oblast zajímají, novinky z oboru. Zároveň je to příležitost ocenit jednotlivce a organizace, které se kvalitě věnují na nadstandardní úrovni.
Konference ctí tradici a uskuteční se 12. listopadu 2024 v kongresovém hotelu Clarion v Praze. Samozřejmě všichni jsou srdečně zváni. Věřím, že letošní ročník bude stát za to.

Počítá se také s nějakou vychytávkou? Vystoupením, jež maličko vybočí z řady, které rozšíří možnosti nazírání na kvalitu i v jiných souvislostech?

Nevím, jestli se to dá nazvat vychytávkou, ale plánujeme využít umělou inteligenci pro simultánní přepis přednášky našeho zahraničního hosta H. Kuhleho, který bude hovořit o autonomním řízení. Na našich akcích to bude určitě premiéra, tak se na to dost těšíme. Technologie umožňují přepis mluveného slova, řekněme otitulkování akce, na promítacích zařízeních, ale třeba i do zařízení našich účastníků – mobilů, tabletů či notebooků.

Co se týká témat, zmiňoval jsem autonomní řízení, výrazným tématem bude také umělá inteligence. Umělá inteligence transformuje české firmy a způsob, jakým pracujeme. Lukáš Benzl, zakladatel České asociace umělé inteligence, bude hovořit o inspirativních příbězích a nabídne tipy pro jednotlivce i organizace. Luděk Brunclík z Preciosy představí AI a její využití v při kontrole kvality, Lucie Nová z ČSJ bude prezentovat normativní rámce pro řízení systému umělé inteligence. Ale nebude to jen o umělé inteligenci, podniky v současnosti trápí i plnění požadavků na výpočet uhlíkové stopy. Ne všichni ví, jak se přesně dobrat solidního výsledku, pustit se do toho vlastními silami nebo využít externí odborníky. Odpovědi přinese Monika Hoffmannová z Kion Group s tématem Výpočet uhlíkové stopy ve výrobním podniku. Samozřejmě nebude chybět celý blok přednášek věnovaný automotive průmyslu, který tradičně zastřešuje partner konference Škoda Auto. Svůj prostor v programu dostanou i odborná centra České společnosti pro jakost.

O další atraktivní přednášky nebude nouze, ale to už bych prozrazoval více, než v současnosti mohu. Ucelený program bude začátkem září dostupný na webu konference www.dnykvality.cz 

Jaká největší změna čeká účastníky setkání? Prý tentokrát bude pouze jednodenní...

Musíme reagovat na zrychlující se svět kolem nás, takže novinkou bude, že Dny kvality budou jednodenní, ale s nabitým programem, řekl bych od rána do večera. Chceme vyjít vstříc účastníkům a přizpůsobit se jejich plným diářům a dalším povinnostem ve firmách. Ale kdo bude mít chuť si užít informační maraton plnými doušky, může se ze Dnů kvality, konference zaměřené převážně na průmyslovou výrobu a oblast služeb, druhý den na stejném místě přenést do oblasti kvality a bezpečnosti potravin na konferenci s programem sestaveným a zaměřeným na celý řetězec od farmy až po vidličku, tedy From Farm to Fork.
Druhý den bude tedy následovat úžeji zaměřená konference From Farm to Fork. O ni bývá vždy značný zájem, neboť diskuze nad kvalitou potravin je stále živější...

Ano, je to tak, o diskuzi není nouze, zvlášť, když se na jednom místě sejdou zástupci všech zainteresovaných stran, tedy zastřešující organizace v oblasti zemědělství a potravinářství, kontrolní orgány, reprezentanti zemědělců, producentů a obchodních společností. Vzájemné sdílení informací pomáhá i k pochopení postojů všech zapojených stran v celém řetězci.

Co byste odborníkům chtěli sdělit tentokrát? Kdo bude prezentovat názory, novinky, zajímavosti, hlavní téma?

S přednáškou vystoupí zástupci Ministerstva zemědělství, Svazu obchodu a cestovního ruchu, určitě nebude chybět přehled výsledků kontrolní činnosti SZPI, to je tradiční a svým obsahem atraktivní přednáška. Přednášky se budou věnovat tématům jako řízení dodavatelů, využití umělé inteligence, plnění požadavků bezpečnosti a kvality při výrobě, zkušenosti z auditů a udržitelnost. Finální podoba potvrzených přednášek bude známá až po uzávěrce rozhovoru. Ale vy máte tu možnost, že si program konference můžete začátkem září prohlédnout na webu konference farmfork.csq.cz

Nedílnou součástí a vyvrcholením setkání odborníků bude předávání ocenění za kvalitu a vyhlášení výsledků soutěže Ambasador roku. Hlásí se letos více zájemců? Uzávěrka je, pokud vím, 30. září...

Program podzimních Dnů kvality má i svoji společenskou část, ta je spjata také s předáváním ocenění vyhlašovaných Českou společností pro jakost. I letos poznáme nové držitele cen Ambasador kvality České republiky, Manažer kvality roku, držitele ocenění Cena za návrat do života nebo držitele Quality Innovation Award – Mezinárodní ceny inovací. Uděleny budou také studentské ceny – tedy Cena Františka Egermayera a nejvyšší ocenění udělované Českou společností pro jakost osobnostem působícím v oboru kvality i s mezinárodním přesahem – Cena Anežky Žaludové.

Termín uzávěrky přihlášek do cen je až na konci září, tam se teprve budou sčítat účastníci. Já věřím, že se potvrdí vzestupný trend zájmu o cenu Ambasador kvality České republiky. Pro účast v soutěži je třeba vyplnit dotazník, řekněme přiměřeného rozsahu, a zbytek obstarají hodnotitelé, kteří na místě prověří vybraná témata. Na podání přihlášky mají zájemci ještě pár dní času. Určitě je to dobrá zpětná vazba pro vedení organizace.

U Mezinárodní ceny inovací je postup obdobný, přihlášenou inovaci posoudí nejprve odborníci České společnosti pro jakost, a poté ty nejlepší inovace z národní úrovně soutěže bude hodnotit mezinárodní fórum odborníků. Takže stát na pódiu, reprezentovat organizaci a přebírat některou z cen stále může kdokoli, kdo obstojí – ať už členové České společnosti pro jakost, či další subjekty, kterým na kvalitě, inovacích a zlepšování záleží.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3