INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podzim představuje ideální dobu pro zahájení projektové přípravy stavby. Nejen v tomto období, ale i meziročně podle odborníků vzrostl celkový počet projekčních zakázek o 20 %. Kromě toho se v Česku zvyšuje zájem lidí o úsporná řešení jednotlivých projektů a rentabilní stavební technologie. Češi již přemýšlejí z hlediska úspory komplexně, zaměřují se na šetrná opatření i v detailech domu.

Podle projektantů lze podzim považovat za vhodnou dobu pro zahájení přípravy projektu. Vzhledem k tomu, že standardní délka přípravy trvá zhruba půl roku, a nejvhodnější dobou pro započetí stavebních prací jsou jarní měsíce, odborníci doporučují začít s přípravou projektu v září nebo říjnu. „Lidé mají obvykle představy o zahájení stavby právě na jaře. U rodinného domu průměrné náročnosti lze tento časový postup bez problémů dodržet. Neplatí to ovšem univerzálně. U náročnějších klientů a složitějších staveb může příprava trvat mnohem déle,“ uvedl Petr Houdek z architektonické a projekční kanceláře H2 projekt. Podle něj se stále zvyšuje využití moderních technologií při stavbě domu, s čímž souvisí i do hloubky propracovaná projektová příprava konstrukcí a technologií.„V současné době registrujeme nárůst projekčních zakázek zhruba o 20 % oproti loňskému roku, což si vysvětlujeme mírným oživením stavebního trhu v tomto roce,“ potvrdil vzrůstající trend Pavel Kahoun z projekční kanceláře K4.

Kromě celkového nárůstu poptávky po stavebních projektech lze v poslední době rovněž registrovat zvýšený zájem lidí o úsporná řešení jednotlivých projektů. „Jedná se zejména o úspory, které jsou spojené s provozem staveb. Zvláště u administrativních budov jsou módním trendem různé zelené certifikace, ať už dle systému LEED nebo BREEAM,“ upřesnil Pavel Kahoun.Lidé navíc myslí na komplexní úsporu již v detailech domu. „Proto se stále častěji informují o způsobech, jak zabránit únikům tepla například z garáží nebo oken,“ sdělilLubomír Valenta z firmy Lomax, která jenejvětším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií v České republice.

Za účelem snížení úniku tepla si tak Češi instalují nejen kvalitní garážová vrata, ale především předokenní rolety. „Od roku 2012 zaznamenáváme zvýšení poptávky po předokenních roletách téměř o čtvrtinu, což poukazuje na fakt, že si lidé začínají uvědomovat plnohodnotný význam rolet. Tedy to, že rolety nejsou pouze designovým doplňkem okna, ale díky svým výborným tepelně- izolačním vlastnostem výrazně eliminují tepelné ztráty,“ dodal Valenta. Stavební nároky a preference lidí na výstavbu se v posledních letech výrazně změnily. Místo ceny začíná být klíčovým aspektem úspora a také kvalita. „Přestože se aktuální trendy posunují směrem k energetickým úsporám a nízkým provozním nákladům, objevují se požadavky na kvalitní a trvanlivý design, s čímž souvisí příprava fotorealistických vizualizací pro dokonalou představu o skutečné budoucí podobě stavby,“ doplnil Petr Houdek.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3