INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V příštím roce na obyvatele České republiky čeká několik změn, které se odrazí v jejich rodinných rozpočtech. Jde především o zavedení druhé snížené sazby DPH, zrušení regulačních poplatků u lékařů a v lékárnách, zvýšení daňové slevy na děti, obnovení slevy pro pracující důchodce či omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Příští rok si tak polepší zejména rodiny s dětmi a důchodci. Názory a komentáře finančních analytiků ČSOB a Era k aktuálním ekonomickému dění můžete sledovat také na Twitteru.

Situace v Americe a Evropě

„Zatímco americká ekonomika jede skoro na plný plyn, růst eurozóny zůstává hodně nejistý. Strukturální problém Itálie a Francie v kombinaci se slabší poptávkou z Asie budou i v roce 2015 držet eurozónu v pasti slabého růstu. ECB proto bude v pokušení odstartovat přímý nákup vládních dluhopisů do vlastní bilance,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.

Americká centrální banka by poprvé od roku 2006 měla zvýšit úrokové sazby. „Konec éry levného dolaru může negativně dopadnout na řadu rozvíjejících se ekonomik, které z jeho přílivu v uplynulých letech těžily. Zvlášť pokud jsou navíc závislé na vývozu ropy. Pro eurozónu i Česko by ale dražší dolar neměl být výraznějším problémem,“ doplňuje Jan Bureš.

Jak to bude s tolik diskutovanou ropou?

Ropa propadla na pětiletá minima a pohybuje se na dostřel od 65 USD za barel. Éra nízkých cen ropy by navíc neměla jen tak odeznít. V roce 2015 očekáváme, že ropa Brent neporoste a zůstane v průměru okolo 65 USD za barel. „Nízké ceny nejsou na rozdíl od krizového roku 2009 odrazem destrukce poptávky. Tentokrát se jedná na prvním místě o důsledek vyšší těžby ropy. Proto by měly čistým dovozcům (většina vyspělého světa) přinést v součtu kladné body,” uzavírá Jan Bureš.

A jaká bude situace v České republice?

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky je potěšitelné, že česká ekonomika v posledních měsících nabírá dech a zejména domácí složky agregátní poptávky se vymaňují z útlumu. „Na druhé straně však je nezbytné mít stále na zřeteli i přetrvávající hrozby pro pokračování domácího ekonomického oživení, zejména pak stále nejednoznačný vývoj v eurozóně. Pokud by se měly naplnit pesimistické scénáře vývoje vnějšího ekonomického prostředí, je otázkou, v jaké míře a jak dlouho by české hospodářství dokázalo vzdorovat negativním dopadům na soukromé investice, tvorbu pracovních míst, mzdový růst a v neposlední řadě na rovnováhu veřejných financí,“ upozorňuje Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.  

Jak to bude s průmyslem? A co zaměstnanost?

Slova Martina Kupky potvrzuje i jeho kolega Petr Dufek. „Oživení ekonomiky má solidní základy. Průmyslu nahrává rostoucí poptávka po automobilech, investorům úrokové sazby a spotřebitelům nízká inflace. Ekonomika, zvláště pak průmysl, vytváří nová pracovní místa a podílí se tak na zlepšování reálné finanční situace domácností i na lepší náladě spotřebitelů,“ uzavírá Petr Dufek, analytik ČSOB.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3