INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Slabá koruna bude v letošním roce dál pozitivně ovlivňovat export českých firem. Zvýší se objem tržeb většiny strojírenských podniků. Svaz strojírenské technologie odhaduje, že celkový objem exportu jeho členských firem naroste letos o několik procent. Firmy kompenzují propad exportu do Ruska v jiných teritoriích, například Turecku, USA nebo Kanadě. Vedle toho pokračují v již započatých aktivitách v Číně, Indii, Kazachstánu, Brazílii a dalších zemích jižní Ameriky.

Podle ředitele Svazu strojírenské technologie Oldřicha Paclíka je ale hledání nových trhů nákladný a dlouhodobý proces, který nemusí vždy přinášet okamžité výsledky. „Velmi důležité je trvalé posilování konkurenceschopnosti firem a udržení stávajících zákazníků. V rámci tohoto procesu zůstává stále nezastupitelným marketingovým nástrojem prezentace aktuálního výrobního portfolia firem včetně technických a technologických inovací na hlavních oborových světových výstavách a veletrzích, mezi nimiž zaujímá významné místo EMO Hannover a Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně,“ uvedl Paclík.

Růst obratu v letošním roce plánuje i strojírenský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek. Podle generálního ředitele Jiřího Prášila firma letos v obratu poroste o 10 až 15 procent. „Tím, že působíme ve více než 70 zemích světa, můžeme vykrývat poklesy prodejů v jedné zemi, růstem v jiném regionu,“ vysvětlil Prášil s tím, že větší prodeje než loni očekává například v Indii a Číně, kde firma působí od roku 2011.

Právě Indie a Čína patří k prioritním zemím, kam podle aktuální strategie podporuje vývoz českých firem Česká exportní banka, která financuje export do zemí s vyšší mírou rizikovosti. „Státní podpora exportu je běžná ve všech vyspělých ekonomikách. Exportní podmínky jsou přitom stejné, vždy musí jít o kvalitní projekty s vyšší přidanou hodnotou. Současnou prioritou jsou projekty z oboru energetika, letecký průmysl a vývoz speciální techniky. Z teritoriálního hlediska patří podle aktuální exportní strategie ČR mezi prioritní země mimo jiné Čína, Mexiko a Indie,“ uvedl ředitel odboru Mezinárodní vztahy a komunikace České exportní banky Petr Križan.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška bude český export letos primárně ovlivňován poptávkovou situací v exportních teritoriích. Státní intervence, jako exportní politika či pojištění EGAP, mohou změnit exportní objemy jen marginálně. Zásadnější, i když stále jen malý dopad na celkový český export, může mít vývoj vzájemných sankcí EU s Ruskem. „Dopad bude malý, protože se ruská poptávka po dovozech prudce sníží bez ohledu na sankce, a to kvůli prohlubující se recesi ekonomiky,“ sdělil Sobíšek. Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary bude českým exportérům nadále nahrávat slabá koruna. „S vysokou pravděpodobností se bude v průměru kurz koruny vůči euru letos pohybovat ještě na slabších úrovních než v roce 2014,“ řekl Šimara. Podle Sobíška se exportéři mohou spolehnout na to, že pro ně nebude kurz EUR/CZK horší než 27 korun za euro. Pokud ale chtějí využít současné příznivější situace na trhu, měli by si směnný kurz pro své budoucí transakce zajistit.

Svaz strojírenské technologie

Svaz strojírenské technologie byl založen 22. června 1990. Zakladatelem bylo 21 organizací z České a Slovenské republiky zabývající se výrobou, výzkumem nebo prodejem obráběcích a tvářecích strojů. Svaz byl založen zejména na podporu a ochranu společných zájmů svých členů a koordinaci jejich součinnosti ve všech oblastech, kdy je účelný společný postup a spolupráce při realizaci podnikatelských záměrů. V současné době sdružuje 49 členů významných organizací České a Slovenské republiky. V České republice produkují podniky sdružené ve Svazu více než 80% produkce obráběcích a tvářecích strojů. Zanedbatelná není ani ostatní produkce v rámci podniků SST jako jsou dřevoobráběcí stroje, tlakové licí stroje, hydraulická zařízení, dopravníky třísek, kuličkové šrouby a matice, dmychadla, motory, nářadí a nástroje, měřidla.

Koncern ZKL

Koncern ZKL vznikl integrací českého ložiskového průmyslu s více než šedesátiletou tradicí, zajišťující výzkum, vývoj, výrobu a prodej ložisek ZKL. Vznik koncernu je datován k 1. 7. 1999. ZKL je největší výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. 

ZKL Group se zaměřuje především na vývoj a výrobu svých produktů. Proto oblast prodeje, podpory a obsluhy koncových uživatelů zajišťuje obchodní organizace ZKL Bearings CZ, a.s., která kromě přímého zaměření na partnery z oblasti OEM spolupracuje také s rozsáhnou sítí autorizovaných distributorů. Ve významných světových teritoriích pak zajišťují prodej a podporu přímo také dceřiné společnosti koncernu ZKL.

Česká exportní banka

Česká exportní banka, a.s. je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. ČEB se zaměřuje na finanční služby související s vývozem. Banka má mnohaleté zkušenosti z financování jak velkých vývozních transakcí českých exportérů, tak i z vývozních kontraktů na menší celky či dílčí dodávky. Většinu produktů banky dnes čerpají zahraniční odběratelé – partneři českých vývozců, pro něž se tak české zboží a služby stávají žádané nejen svou cenou a kvalitou.

UniCredit Bank

Skupina UniCredit patří podle bilanční sumy ve výši 1,028 bilionu EUR k největším finančním skupinám v Evropě. Působí přímo ve 22 zemích a ve 27 zemích prostřednictvím svých obchodních zastoupení, má přes 40 mil. klientů, přibližně 10 000 poboček a 168 000 zaměstnanců. V regionu střední a východní Evropy disponuje tato skupina největší mezinárodní bankovní sítí, kterou představuje 4 000 poboček a prodejních míst, více než 83 000 zaměstnanců a 28 mil. klientů. Skupina působí v těchto zemích: Ázerbájdžán, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Itálie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko, Ukrajina.

Cyrrus

CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Společnost je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele. Zaměřuje se na burzovní obchody v systému Xetra pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Patříme mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3