INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zuzana Lincova b zdroj ProfesiaPro většinu z nás jsou Vánoce synonymem klidu a rodinné pohody, pro mnohé jsou ale běžným pracovním dnem. Štědrý den navíc tráví v práci stále více lidí. Které profese s sebou nesou povinnost pracovat i ve dnech, kdy si ostatní užívají volna, cukroví, rodiny a pohádek? Ve kterých oborech je ve službě nejvíce lidí?

1.    Dodavatelé elektřiny, plynu, vody, komunikačních a dalších nezbytných služeb
Svítící stromeček, uvařená štědrovečerní večeře, teplo domova, telefonát rodině, třeba i škopík vody na pouštění vánočních světýlek – za tím vším si představme lidi, kteří bez ohledu na svátek pracují u výrobců a dodavatelů elektrické energie, plynu, vody, tepla, vodohospodářských a technických služeb, nebo také telekomunikačních operátorů.

2.    Doprava
I v době svátků jezdí vlaky, autobusy, funguje městská doprava. I když na Štědrý večer dopravní ruch na chvíli utichá, o to více pak lidé cestují v dalších dnech – za širší rodinou, známými, na hory.

3.    Záchranáři, zdravotníci
Bez ohledu na svátky musí fungovat zdravotnická zařízení, stacionáře, navíc záchranáři a pohotovostní služby mají v době vánočních svátků více práce než kdy jindy. A nejde jen o pověstné rybí kosti – opulentní vánoční tabule a zjitřená atmosféra, často i přemíra alkoholu způsobí mnoha lidem problémy, se kterými si poradí jen zdravotníci nebo lékaři.

4.    Hasiči, policisté, bezpečnostní složky
Klasické svíčky už na stromečcích nezáří často, o to více si ale užíváme prskavek a zábavné pyrotechniky; prostě ani pro hasiče nejsou Vánoce svátky klidu. Do služby samozřejmě o svátcích nastupují také policisté, ale třeba i příslušníci vězeňské služby. Na svých misích zůstávají během svátků také příslušníci armády.

5.    Obchody a restaurační služby
V obchodech se, zvlášť v posledních letech, prodává do poslední chvíle. Na svátky vánoční má ale kromě výjimek volno i většina prodavaček, pokladních a manipulačních pracovníků. Zato v restauracích, pohostinstvích a kavárnách ruch neutichá, spíše naopak.

Kromě těchto pěti oblastí, které na svátky zaměstnávají nejvíce lidí, jsou i další méně zřejmé obory, kde Vánoce neznamenají dny volna. V první řadě živočišná výroba, kde je třeba krmit a obstarávat zvířata bez ohledu na svátek; obdobná je i situace v zoologických zahradách, útulcích, apod. Existuje také řada oborů, kde je nutné udržet nepřetržitý provoz technologií – například sklárny, hutě, slévárenské provozy, nebo i velké pekárny. Napadlo vás ale někdy při pohledu na televizi nebo při poslechu svátečního programu v rozhlase, že zde je mnoho lidí, kteří se starají i v době svátků o vaši pohodu a zábavu? A v neposlední řadě profese, která je se Štědrým večerem neodmyslitelně spjatá – faráři a jiní duchovní, kteří slouží slavnostní odpolední a půlnoční mše.

„Pro většinu z nás není příjemná představa, že bychom měli Štědrý den a vánoční svátky trávit v práci, když už to ale profese vyžaduje, je třeba na situaci pohlížet pozitivně a uvědomit si, že má i výhody,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz (na snímku). „Práce o svátcích znamená možnost přivýdělku nebo čerpání náhradního volna za sváteční dny, mnoho firem nabízí zvýšenou mzdu i za práci mezi Vánocemi a koncem roku. Mnozí, zvláště muži, často ocení příležitost vyhnout se svátečním přípravám a přijít z práce rovnou ke svátečnímu stolu. V některých firmách může ochota pracovat o svátcích přinést i nezanedbatelné body za ochotu obětovat se pro kolektiv. Klidnější „mezisvátkové“ období pak mnozí využívají jako příležitost k vyřešení dlouhodobě odkládaných restů.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3