INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

jiri jemelka 2018 05 29 09 10 34 1Jiří JemelkaPracovní trh prochází prudkým vývojem. Zejména v souvislosti s nástupem Průmyslu 4.0 se pracovníci všech odvětví musí připravit na nepřetržité, celoživotní vzdělávání. Hlavně mladší generace s tím počítají, a navíc na svých dovednostech skutečně pracovat chtějí. Očekávají ale, že jim příležitosti ke vzdělávání nabídne zaměstnavatel. O rozhovor na toto téma jsme požádali Ing. Mgr. Bc. Jiřího Jemelku, MBA, ředitele společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o., která poskytuje revitalizace a interim management malým a středním podnikům:

Firemní vzdělávání v současnosti náleží k jednomu z nejžádanějších pracovních benefitů. Které z takzvaných měkkých dovednosti patří k nejvyhledávanějším?

V příštích letech se sílící robotizací a automatizací budou hrát měkké dovednosti čím dál důležitější roli. Důraz na ně je kladen i vzhledem k proměňující se firemní kultuře – zaměstnanci čím dál více požadují pozitivní firemní kulturu založenou na respektu a spolupráci. Šéfové-diktátoři zkrátka nemají šanci u nich uspět. Leadeři se tudíž musí učit jednat s lidmi, motivovat je, vést je s empatií. Požadovány jsou zejména manažerské dovednosti, emoční inteligence, vhodné veřejné vystupování a vyjednávání nebo zvládání stresu.

Proč je tak důležité pro kolektiv, aby v něm správně fungovaly vztahy mezi nadřízeným a podřízeným?

Manažerské dovednosti byly a jsou jednou z klíčových měkkých dovedností. Dobří manažeři mají podle mnohých studií i statistik zásadní vliv na spokojenost a zapojení zaměstnanců i na jejich udržení ve firmě. Například podle analytické platformy Culture Amp zaměřené na spokojenost zaměstnanců ve firmách s dobrým vedením plánuje zůstat 89 % pracovníků, zatímco ve firmě se slabým vedením jen 22 %.

Jak se na pracovišti projevují lidé s vysokou emoční inteligencí?

Emoční inteligence je, mimo jiné, schopnost člověka rozpoznat a chápat své emoce i emoce druhých a umět zvládat a řídit projevy svých emocí. Vysoká EQ je potřebná především u zaměstnanců v oblastech prodeje, zákaznické podpory a rovněž u manažerů a leaderů, v jejichž případě výzkumy naznačují, že je emoční inteligence dokonce důležitější než jejich odbornost či inteligenční kvocient.

Proč by manažeři měli umět vystoupit před ostatními a zanechat dobrý dojem?

Pro řadu lidí je vyhlídka, že budou muset promluvit před velkým publikem, nebo i jen pár kolegy, stále noční můrou. Dovednosti spojené s prezentacemi a veřejným vystupováním jsou stále častěji vyžadovány a postavit se před publikum musí pravidelně čím dál více lidí. Firemní kurzy zaměřené na řečnické dovednosti se tak dostávají do popředí zájmu. Společně s nimi pak roste důraz i na schopnosti vyjednávací. Ty se uplatňují nejen v obchodních jednáních, ale též i v komunikaci v rámci pracovního týmu. Dobré vyjednávací schopnosti jsou nutností hlavně pro týmové lídry, kteří musejí zvládnout pohybovat se ve firemní kultuře, v níž se nyní více než přímé příkazy uplatňují principy kompromisu a kooperace. Dobrý lídr musí umět obhájit své názory a vyjednat podporu pro své návrhy.

Asi nikoho nepřekvapí zjištění, že stres provází dnešního člověka všude. Kdo mu umí čelit a překonávat ho, má neocenitelnou výhodu. Má se zvládání stresu stát také součástí firemního vzdělávání?

Určitě ano. Chronická psychická zátěž v současné době patří k nejrozšířenějším „civilizačním“ nemocem. Jedním z jeho nejčastějších zdrojů je pak právě zaměstnání. Například podle studie institutu American Institute of Stress a společnosti Gallup z roku 2017 zažívá pracovní stres osm z deseti pracujících a celých 40 % kvůli němu muselo vyhledat odbornou pomoc. Firmy proto tak houfně nabízejí různé programy péče o mentální zdraví a mezi zaměstnanci jsou i nadále budou velmi žádané kurzy zvládání stresu a úzkosti.

otázky připravil Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3