Mlékárna Lacrum Velké Meziříčí dnes navazuje na tradiční kvalitu výroby holandských typů sýrů (např. známý Eidam), která byla v podniku zavedena za druhé světové války holandskými odborníky. Dlouhá léta je zákazníky pro svou kvalitu oceňována zejména Eidamská cihla v tradičním půlkulatém tvaru. Do sortimentu těchto polotvrdých přírodních sýrů patří Eidam s 30% tuku v sušině, znalci oceňují variantu s 45% nebo Goudu s 48% tuku v sušině. Velmi oblíbené jsou i bukovým kouřem uzené sýry. Všechny sýry jsou také plátkovány a hygienicky baleny. Kromě standardního sortimentu určeného pro maloobchod mlékárna vyrábí na zakázku speciality určené pro gastronomii a další potravinářské výroby. Základní nabídku mlékárny doplňuje čerstvě stloukané máslo a tvarohy. Kraj Vysočina patří k ekologicky nejčistším oblastem republiky. Lacrum Velké Meziříčí proto zpracovává vybrané mléko z ekofarem na opravdu výjimečné Bio sýry, Bio tvaroh a Bio máslo.
Vysoká jakost výrobků je potvrzena také certifikovaným systém řízení jakosti podle norem ČSN EN ISO 9001:2009.
V květnu 2011 se vrátila mlékárna ve Velkém Meziříčí opět do rukou zemědělských vlastníků. V Lacrumu Velké Meziříčí tím dochází k mimořádně výhodnému spojení zemědělského prvovýrobce a zpracovatele. Takováto spojení úspěšně fungují například v Německu. Pokud je dodavatel mléka zároveň jeho zpracovatelem, je sjednocen společný zájem na kvalitě suroviny - mléka i konečných produktů mlékárny. Toto propojení se ukazuje jako posilující v obdobích, která jsou díky levným dovozům sýrů ze zahraničí obtížná zejména pro menší mlékárny. V druhé polovině tohoto roku český trh prochází právě takovýmto obdobím. Čeští spotřebitelé již dávají přednost kvalitním výrobkům z domácí zemědělské produkce. V tom je velká šance pro mlékárnu Lacrum Velké Meziříčí. Důležitým základem pro úspěšný rozvoj mlékárny v budoucnu jsou její lidé, zkušení mlékařští odborníci a sýraři, kteří dávají do práce své srdce a kterých má mlékárna naštěstí dostatek.
(tz)