Výroba Bio potravin se řídí zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a ve znění pozdějších předpisů.
Bio potravinou je potravina vyrobená za podmínek uvedených v tomto zákoně splňující požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost.
Všechna opatření při zpracování bioproduktů a výrobě biopotravin musí směřovat k co největšímu zachování jejich biologické a nutriční hodnoty, průkazně doložitelného původu zemědělských surovin. Suroviny musí pocházet z ekologického zemědělství.
Poměrně významný důraz je kladen na požadavek §19 odst. 8., který nařizuje výrobci souběžnou výrobu potravin a Bio potravin časově nebo prostorově oddělit a zajistit identifikaci výrobních dávek.
Dále musí být Bio potraviny skladovány a přepravovány odděleně od jiných surovin a potravin, v prostorách a za podmínek, které umožňují jejich jednoznačnou identifikaci a uchování jejich kvality.
Příjem Bio mléka v mlékárně je prováděn vždy odděleně od mléka konvenčního. Pasterace Bio mléka a jeho zpracování je také časově a prostorově odděleno od konvenční výroby.
V mlékárně Varnsdorf jsou měkký tvaroh a čerstvé sýry vyráběny pouze v Bio kvalitě. Eidamská cihla, pařené sýry a máslo je vyráběno jak v Bio tak i v kvalitě konvenční.
Proto v souladu s uvedenými předpisy pro výrobu Bio potravin se denní produkce v mlékárně vždy zahajuje výrobou bio výrobků a tím je zajištěno časové rozlišení výroby. Naopak výroba Bio tvarohu je vždy naplánována jako poslední výroba v daném dni, po důkladné desinfekci a sanitaci technologických zařízení.
Při každé dodávce mléka do mlékárny je zjišťována přítomnost inhibičních látek. Produkce je založena stejně jako u konvenčních výrobků na systému kritických bodů HACCP. U každé výrobní šarže je kladen důraz na dodržování hygienických předpisů a je ověřována mikrobiologická nezávadnost výrobků. Dodržování předpisů pro výrobu Bio mléčných výrobků je každoročně kontrolováno akreditovanou kontrolní a certifikační organizací KEZ o.p.s. Na základě pozitivního výsledku kontroly pak mlékárna obdrží certifikát pro výrobu Bio mléčných výrobků na další časové období (15 měsíců).
Všechny vyráběné Bio výrobky jsme také schopni vyrábět i v konvenční kvalitě. Mlékárna Varnsdorf spol.s r.o. patří svým objemem výroby, spíše k menším českým mlékárnám. Podíl produkce Bio výrobků, který dosahuje přes polovinu tržeb mlékárny, je však určitě významný.
Ing. Antonín Zdráhal, ředitel Mlékárny Varnsdorf