Především na mléko se specializuje mléčná farma Vital holstein na Chlumu, kde novou dojírnou ročně „proteče" téměř 5,5 mil. litrů mléka. K tomu lze dodat, že s průměrnou užitkovostí 10 880 kg patří stádo k těm nejlepším v ČR. Špičkovou kvalitu mléka mohou spotřebitelé vychutnat v plísňovém sýru Niva, kde se opravdu snoubí to nejlepší z přírody.
Další neméně významnou činností družstva je prodej zemědělské a zahradní techniky a náhradních dílů, jež je na trhu pod obchodním názvem Vitaltech Rozběřice (www.vitaltech.cz).
O rozkvět a dobré jméno podniku se stará 65 stálých zaměstnanců. Je však nutné vzít v úvahu i pracovníky dceřiných společností Vital Czech s.r.o. a Vital komodity s.r.o. a pak je jich osmdesát.
Roční úhrn čistého obratu Zemědělského družstva Všestary byl v roce 2011 221,2 mil. Kč, celé skupiny 295,5 mil. Kč.
Všestarská cibule
"Všestarskou cibuli pěstujeme na 182 hektarech. Od roku 2004, tedy od vstupu ČR do EU, vzrostly přitom plochy všestarské cibule z původních 83 hektarů dvaapůlkrát. Všestarská cibule je držitelem ochranného zeměpisného označení EU. Evropská Komise (EK) v roce 2007 oficiálně uznala specifika této plodiny, zejména její pozitivní vlastnosti, které jsou podle verdiktu EK dány souvislostí s prostředím a způsobem jejího pěstování," prohlásila M. Nebeská.
Unikátnost Všestarské cibule je dána vyrovnaností jejích nutričních parametrů, vysokou hodnotou železa, velmi vysokou hodnotou vitaminu B3 (niacinu) a absencí, respektive nízkými hodnotami škodlivých látek. Většina nutričních parametrů Všestarské cibule (stavební látky, minerály, vitaminy) je vyrovnaná, bez extrémů a odpovídá očekávaným kladným vlastnostem cibule. Jsou to například draslík, fosfor, vitaminy B1, B2 a B6. Všestarská cibule vykazuje také vysoký obsah železa. Podle USDA – National Nutrient Database je průměrná hodnota železa v cibuli 2,1 mg/kg, Všestarská cibule má 2,55 mg/kg, tedy cca o 25 procent více. Velmi vysoká je také hodnota vitaminu B3 (niacinu), který Všestarská cibule obsahuje. Podle USDA je průměrná hodnota niacinu v cibuli 0,116 mg/100 g, Všestarská cibule obsahuje 0,208 mg/100 g, tedy zhruba dvojnásobné množství.
Významná u Všestarské cibule je absence, respektive nízké a velmi nízké hodnoty škodlivých látek. Například hodnota kadmia (Cd) ve Všestarské cibuli je menší než 0,03 mg/kg, norma je 0,05 mg/kg, hodnota NO3 ve Všestarské cibuli je 29 mg/kg, norma je 1 000 mg/kg. Při vyšetření několika desítek možných škodlivých látek Všestarská cibule ve všech parametrech vyhověla. Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány souvislostí s prostředím, a to hlavně přírodními podmínkami, historií pěstování, šetrností pěstování a vhodným posklizňovým zpracováním.
Pěstování cibule má ve vymezené oblasti dlouholetou tradici. Historie velkoplošného pěstování cibule ve Všestarech začíná v roce 1964 z podnětu vedení tehdejšího družstva, s přihlédnutím k vysoké úrodnosti zdejší půdy, dobré nadmořské výšce a vybudování nového závlahového systému podél řeky Labe. Vzhledem k vysoké kvalitě zdejší cibule pokračuje tradice pěstování dodnes, s dobrým výhledem do budoucnosti.
Všestarská cibule, odrůda Festival, byla v roce 2002 na výstavě ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Hortikomplex Olomouc 2002 oceněna 1. místem, jako nejlepší výpěstek roku.
(tz)