Po stopách podnikatelských příběhů jsme se vydali do nejrůznějších provozů, ale je pravdou, že střípek v podobě podniku živočišné výroby nebyl v této skládačce příliš častý. V moderním plně automatizovaném drůbežářském provozu na výrobu vajec společnosti OVUS živočišná výroba, a. s. v Kvíci nedaleko Slaného, jsem se tentokrát zajímal o činnosti, bez kterých by byl úspěšný byznys těžko myslitelný; slovo dostali muži, starající se o bezporuchový chod desítky snáškových i chovných hal vybavených moderními technologiemi – pracovníci údržby.
Podle zootechnika a vedoucího třídírny Robina Červenky není současná práce údržby nikterak lehká vzhledem ke složitým technickým zařízením, jimiž jsou zdejší provozy vybaveny. Není divu, když všechny procesy jsou v halách automaticky řízeny pomocí počítačů; od ventilace, přísunu vody, regulace tepla přes krmení, odvádění trusu až po třídění vajec, balení, paletování a expedování k zákazníkům. A aby to nebylo jednoduché, část produkce vajec se zde také zpracovává. Vařená vejce poptávají nejrůznější potravinářské a gastronomické provozy, obarvená zpestřují náš velikonoční stůl. Celkem se zde za rok vyprodukuje 66 milionů vajec, a to jistě není málo.
Pouhý zlomek toho, co denně projde foliovým balicím zařízením
Jaké požadavky tato moderní výroba klade na pracovníky údržby, o tom hovořil vedoucí ostrahy a údržby Petr Cimbibulk. Vše, co bylo vyjmenováno, doplněno o nepřetržitý sběr desítky informací a dat pro plně automatizované ovládání všech životně důležitých funkcí kuřic a slepic i snášky včetně třídění spolu s nepřetržitým kamerovým dohledem, na to vše musí zaměstnanci údržby denně dohlížet, kontrolovat, opravovat, seřizovat, promazávat pohyblivé mechanické části, preventivně sledovat stav opotřebení dílů, aby se v maximální míře předcházelo poruchám a prostojům. Především v chovných halách musí být vše v pořádku, vždyť v každé je kolem 53 tisíc kuřic a nějaká vážnější porucha by je mohla ohrozit.
Nad fungováním provozu v den naší návštěvy dohlíželi (zleva) vedoucí ostrahy a údržby Petr Cimibulk spolu se zootechnikem a vedoucím třídírny Robinem Červenkou
Nejvíce dávají všem zabrat horké letmí měsíce. Letos v červenci vytvářely vysoké venkovní teploty skleníkový efekt a v některých případech ani výkonné odvětrávání nestačilo v halách udržovat nutnou provozní teplotu. Vedení firmy dokonce několikrát požádalo místní hasiče o ochlazování venkovních plášťů hal vodou v nejkritičtějších dnech. Díky dokonalému informačnímu systému má management firmy v průběhu každého dne neustálý přehled o všem, co se v halách děje. V mobilním telefonu má okamžité k dispozici údaje o průměrné teplotě, krmení, spotřebě vody, úhynu nosnic či kuřic, ale také další informace, a tak lze okamžitě reagovat na každou výraznou změnu.
Role údržbáře tedy spočívá v mnohém v prevenci, ale když se přeci jen něco porouchá, je to především na něm a jeho šikovnosti s výjimkou závažného problému, kdy musí rychle informovat nadřízené a snažit se eliminovat vznik mimořádné události. Jejich práce však nespočívá jen v prevenci, opravách a údržbě, kromě toho se podílejí také na rekonstrukci objektů, nyní například jedné z hal pro chov kuřic. Zatím co zaměstnanci firmy dodávající technologickou část provádějí montáže, pracovníci údržby mají na starost nezbytné stavební a jiné úpravy. Nově zrekonstruovaná hala by měla začít fungovat v polovině října, a tak zde mají ve finiši starostí nad hlavu. Provoz údržby, jak prozradil Petr Cimibulk, zabezpečuje také podnikovou dopravu zaměřenou především na klienty v nejbližším okolí.
Nezbytná porada, aby se na nic nezapomnělo včetně preventivní údržby zařízení
Práce údržbářů si proto vedení společnosti váží a to byl také hlavní důvod, abychom vše pojali trochu jinak. Připomenutím, že úspěch v podnikání neovlivňuje pouze kvalitní management, dobrá marketingová a obchodní strategie, předvídavost a další předpoklady, ale také dobrá práce lidí, kteří udržují celý ten složitý stroj – jakým bezesporu moderní provoz chovu kuřat a snášku vajec společnosti OVUS je – každodenně v bezvadném chodu.
Jiří Novotný
Jen v třídírně jsme napočítali víc než padesátku automatických zařízení „prošpikovaných“ elektronikou a tak údržba to zde nemá jednoduché...
Údržbářům není cizí ani zednická profese, jako Josefu Dvořákovi na snímku při rekonstrukci haly pro chov kuřic
Podobně tuto profesi ovládá i údržbář Oldřich Kvasil