Logo Český výrobek nesou ty nejlepší domácí produkty. Patří mezi ně uzeniny známé rodinné firmy VÁHALA s.r.o. z Hustopěčí nad Bečvou, oceněné naposledy Zlatou Salimou 2014. Jaký se však za slavným jménem skrývá příběh?
Začal psát v roce 1927, kdy její zakladatel, pan Robert Váhala sbírá první řeznické zkušenosti. Do tajů výroby uzenin se nejprve dostává jako tovaryš v Novém Jičíně a následně svoji praxi rozšiřuje ve známé pražské řeznické firmě Hulata. Neučí se zde však pouze řeznickému řemeslu, ale také řízení a vedení obchodu. Tyto cenné zkušenosti následně úročí při založení své vlastní firmy, a to v roce 1933.
Tehdy byl téměř celý svět paralyzován velkou hospodářskou krizí, což s sebou nepřinášelo dobré výchozí podmínky pro založení nového obchodu. Tato pesimistická nálada ale na pana Roberta Váhalu nepůsobí a touha založit si vlastní firmu u něj vítězí. V pronajatých výrobních a prodejních prostorách sklízí první úspěchy, malá firma začíná prosperovat a získává si stále nové a nové zákazníky. Takový úspěch však znamená navýšení objemu výroby a modernizaci výrobních prostor. A proto se tedy pan Robert Váhala v roce 1938 pouští do výstavby nového rodinného domu s prodejnou a malou dílnou.
Současně s výrobou uzenin a provozováním řeznictví začal pan Robert Váhala plánovat výstavbu konzervárny. Jeho plány však zpomalila 2. světová válka. S výstavbou konzervárny tak započal až na podzim roku 1945, v roce 1946 byla stavba hotova a vyráběly se zde hlavně paštiky a hotová jídla. V roce 1950 však dochází ke znárodnění firmy a na dlouhých 41 let nastane v jeho životě zásadní zlom - výroba uzenářských produktů v rodinné firmě ŘEZNICTVÍ ROBERT VÁHALA končí.
Tím však příběh historie rodinné firmy nekončí. Na začátku 90. let, přesně v roce 1991, kdy se navracejí znárodněné budovy a firmy svým původním majitelům, se stane něco, v co už nikdo z Váhalovy rodiny nedoufal. Po dlouhých letech státního odpírání vlastnictví se panu Robertu Váhalovi navrací to, co dlouhé roky budoval. Výroba je obnovena a pan Váhala do ní zapojuje své potomky a společně zakládají novou rodinnou firmu VÁHALA a spol. s r. o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků. Léta beznaděje a temného období střídají dlouhá léta obnovení výroby, přání a očekávání splněných snů.
Za účasti osobního dohledu zakladatele rodinné firmy navazují noví spolumajitelé na položené základy ve výrobě masných specialit a pokračují v rodinné tradici. Postupně rozšiřují portfolio výrobků a zařazují do nabízeného sortimentu také lahůdkářské výrobky. Nejen originalita jednotlivých produktů, obzvláště pak šunky, ale také kvalita a poctivá chuť zajišťují stále větší nárůst výroby. To si opět žádá rozšíření výrobních prostor a modernizaci při výrobě. Z toho důvodu dochází k výstavbě nového výrobního závodu v Hustopečích nad Bečvou a v roce 1998 je zde slavnostně zahájena nová výroba.
Postupným vývojem se firma Váhala a spol. s r. o. vyprofilovala jako odborník na výrobu masných a uzenářských produktů. Svůj obchod rozšířila také na zahraniční trhy, kdy si produkty našly mnoho svých stálých příznivců. Kromě podnikatelských aktivit však rodinná firma Váhala není lhostejná ani ke svému okolí. V rámci podpory dobročinných organizací spolupracuje například s Charitou či Diakonií. V rámci sponzorské podpory pak spolupracuje s regionálními spolky tělesně postižených či podporuje neziskové spolky dětí a dospělých, kteří se podílejí na zachování kulturních tradic v okolí.
Tento sen, který začal snít pan Robert Váhala senior před téměř 80 lety, má již svoje jasné kontury – prosperující rodinou firmu, kterou znají pod značkou Váhala a spol. s r. o. nejen zákazníci na českém trhnu, ale také v zahraničí. Originalita, poctivá výroba a tradice přineslo Váhalovým produktům mnohá ocenění dosažená nejen v Česku, ale také v jiných evropských zemích. Tato uznání si zaslouží právem. Kvalitní masné a uzenářské produkty jsou totiž vyráběny bez přidaných separátů, sóji, mouky či jiných náhražek.
Ačkoli se firma Váhala a spol. s r. o. věnuje několika dílčím výrobám, základním pilířem celé produkce jsou speciální masné produkty a šunky. Právě na jejich výrobu je vynaložen velký podíl ruční práce, která v dnešní době není již obvyklá. Každý takový kousek např. Originál Váhalova šunka s tenkým tukovým krytím či Váhalova slanina s velkým podílem masa jsou tedy jedinečný originál. V širokém a pestrém portfoliu produktů si vyberou také celiaci, protože většina z nich je bez lepku.
A vize do budoucna? Kromě několika podnikatelských záměrů a aktivit se v roce 2013 uskuteční oslava. Firma Váhala a spol. s r. o. totiž oslaví svoje 80. výročí založení. Ať se ale bude tato rodinná firma zabývat čímkoli, vždy se bude držet kréda pana Roberta Váhaly seniora: „Budete-li vyrábět kvalitně, nemusíte se o práci obávat“.
(red)