řestože paušální daň považují živnostníci za správný a vstřícný krok, využívá ji pouze 10 % z nich. Většinou proto, že se jim nevyplatí, nebo nesplňují podmínky, za nichž je možné do tohoto režimu vstoupit.
O snížení rekordního schodku státního rozpočtu se vláda Petra Fialy (ODS) chce pokusit jak snížením výdajů, tak zvýšením příjmů. V médiích se začínají objevovat informace o jednotlivých opatřeních. Jedním z nich má být zvýšení sociálních odvodů živnostníků.
V loňském roce došlo v důsledku extrémního vzestupu cen energií, pohonných hmot a vstupních surovin k razantnímu nárůstu ceny pečiva, jaký Česká republika v minulých letech nezažila. I přes promítnutí této skutečnosti do ceny výrobků v loňském roce muselo svůj provoz ukončit několik desítek převážně malých rodinných pekáren.
Je to zvláštní. Když člověk nemá na talíři pár dní chleba, ať už z jakéhokoli důvodu, cítí se podveden osudem. Je nesvůj, něco mu chybí. Bez zdánlivě obyčejného krajíce neumí žít. Je pro něj nejen součástí jídelníčku, ale i symbolem hodnoty, úcty k práci i jejím výsledkům. Symbolem vůně domova, tepla dobrých sousedských vztahů. Pohostinnosti, hojnosti i chudoby. Přátelství mezi národy. Hrdosti na to, co lidstvo umí. A jak řekl v rozhovoru Petr Křivka, předseda představenstva Svazu pekařů a cukrářů v ČR, je to skutečně zázrak z vody a mouky. Avšak není jen tak samozřejmé, že si tohoto zázraku dopřáváme bezstarostně den co den, aniž bychom domýšleli, co všechno s naší klidnou a chutnou snídaní nebo večeří souvisí. Jak se tedy dnes vede českým pekařům a cukrářům, a čeho by rádi docílili?
Prudký nárůst cen potravin, vysoké ceny elektřiny a plynu, stále se zvyšující náklady zemědělců a potravinářů a nedostatek pracovníků v oboru. To jsou témata, o kterých dnes diskutovali s premiérem Petrem Fialou v sídle Úřadu vlády České republiky ve Strakově akademii zástupci zemědělců a potravinářů, kteří vyrábějí 80 procent domácích potravin.
Předseda vlády Petr Fiala přijel na bilanční návštěvu Ministerstva průmyslu a obchodu. S ministrem Jozefem Síkelou hovořili o budoucnosti energetiky, úspěšném českém předsednictví a další agendě resortu. MPO výrazně přispělo ke zvyšování energetické bezpečnosti ČR. Díky rozvoji plynové infrastruktury snížilo Česko od zářijového ukončení dodávek přes plynovod Nord Stream 1 dovoz ruského plynu na maximálně 3,5 procenta.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...