INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logoSLZa posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 12,2 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select.

Oproti prvnímu kvartálu 2024 vstoupily finanční trhy v posledních třech měsících prvního pololetí do značně turbulentního prostředí. Zatímco v prvním čtvrtletí vykázaly fondy růst zhruba o 5,4 %, ve druhém kvartále jsme byli svědky již jen velice drobného růstu o 0,26 %.

Za letošních šest měsíců tak fondy zhodnotily o 5,67 %. Jednoznačně lepších výsledků dosáhli investoři do akciových fondů, které v první polovině letošního roku dosahují výkonnosti 8,7 %. „V dlouhodobém horizontu pak akciové fondy za pět let zhodnocují o 7,44 % ročně. Defenzivnější fondy, do kterých řadíme například smíšené či dluhopisové fondy, letos zpomalily dynamiku růstu, což při přepočtu na roční výkonnost přináší opatrnějšímu investorovi 4,4 %. Za rok 2023 přitom dané defenzivní fondy dosáhly na výkonnost 9,1 %,“ komentoval Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

„Ve skupině nejúspěšnějších fondů první poloviny roku se na předních příčkách vyskytují především fondy orientující se na americké akcie, technologie, Indii a celkem se prosadila i východní Evropa. V případě nejvýkonnějších fondů investujících do amerických akcií či se zaměřením na technologický sektor se o daný výsledek velkou měrou postarala koncentrace do velkých akciových titulů. Jde například o společnost Nvidia, které patří v portfoliích těchto fondů podíl 8–11 %. Velké váhy několika gigantickým společnostem přiřazují i globální či americké akciové indexy, kde se Nvidia v některých případech postarala o třetinu dosaženého letošního zisku celého indexu,“ komentoval Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

grafSL

Dále se dařilo například akciím z Tchaj-wanu, Turecka, ale i Maďarska, i když jejich výkonnost snižovalo oslabování lokálních měn. Z posledních dvou zmíněných regionů dokázal těžit i fond Schroder ISF Emerging Europe. Ten si sice vybral těžké časy v roce 2022 při odepisování velké části ruských akcií, letos se ale díky portfoliu orientovanému na východní regiony, pochopitelně mimo Rusko, těší ze čtvrté nejlepší výkonnosti.

Méně se dařilo dluhopisovým fondům. Ty byly vystaveny tlaku především kvůli lavírování americké centrální banky FED, u které predikce analytiků stále oddalují zahájení snižování úrokových sazeb. To dokresluje i předposlední umístnění fondu Templeton Global Bond. Celkem se ale dařilo konzervativním fondům, jejichž větší část portfolia byla investována do českého peněžního a dluhopisového trhu. Po prvním pololetí se výkonnostně pohybují v rozpětí 2–3 %. V rámci akciových fondů pak výrazně za většinou trhu zaostaly strategie zaměřené na Latinskou Ameriku. Daný region tak po úspěšných předchozích dvou letech nenavázal na nadstandardní výkonnost a letos výrazně ztrácí.

„Ve druhém kvartále byla znatelná dynamika nárůstu u fondů cílících na asijský region. Chvílemi se k lepším výsledkům nadechovaly i fondy čínských akcií. U daných fondů bude zajímavé sledovat následující výkonnost ve třetím čtvrtletí. Asijské trhy mají určitě značný potenciál investory mile překvapit. Ve středu pozornosti se budou nacházet i fondy akcií západní Evropy. Tu poměrně výrazně ovlivnily probíhající volby ve Francii. Pakliže by byl volební výsledek investory pozitivně přijat, můžeme zde vidět odraz k lepšímu zhodnocování. Třetí čtvrtletí bude také plné očekávání, jakým směrem zamíří fondy amerických akcií. Jejich ocenění jsou v tuto chvíli dost vysoká a velké technologické společnosti jako Nvidia mohou čelit tlaku při odprodejích, když budou chtít investoři uzamykat své dosažené zisky. Budou také vykazovat vysokou zranitelnost na jakékoliv negativní zprávy z jejich hospodaření. Stranou pozornosti by určitě neměly zůstávat fondy Latinské Ameriky, u kterých je prostor ke změně trendu ve prospěch lepší výkonnosti, a to i z titulu levného ocenění. Slušnou výkonnost by také měla dodávat střední a východní Evropa,“ vysvětlil Richard Bechník.

Index českého investora CII750 sestavuje Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3