INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 7939 1Budoucnost bude v oblasti facility managementu ve znamení vývoje, a to zejména díky IoT, umělé inteligenci a uklízecím robotům. Digitalizace a automatizace povedou k vyšší efektivitě, snížení nákladů a zlepšení kvality služeb.

Tyto technologie rovněž přispějí k udržitelnosti a lepšímu pracovnímu prostředí v budovách. S rostoucí potřebou efektivního řízení budov a stále pokročilejšími technologickými možnostmi je budoucnost plná inovací a nadějných výhledů.

Internet věcí se stal nedílnou součástí moderního facility managementu. V nadcházejících měsících předpokládám, že dojde k významnému nárůstu využívání IoT senzorů a zařízení pro monitorování a řízení různých aspektů budov. IoT technologie umožní automatizaci a integraci systémů, jako jsou HVAC (topení, ventilace, klimatizace), bezpečnostní systémy a energetické management systémy. Tyto systémy budou schopné komunikovat mezi sebou a reagovat na změny v reálném čase, což povede k optimalizaci provozu budov a snížení nákladů. Další důležitou oblastí je pre­diktivní údržba, která bude založena na datech z IoT senzorů. Prediktivní údržba umožní efektivnější plánování údržby a snížení nákladů na opravy, protože problémy budou identifikovány a řešeny dříve, než se stanou závažnými.

V oblasti chytrých budov očekávám, že se technologie zaměří na personalizaci a zvýšení komfortu. Chytré technologie budou schopné přizpůsobit prostředí podle potřeb jednotlivých uživatelů, například automatické nastavení osvětlení a teploty. Hlasoví asistenti se stanou běžnou součástí chytrých domů a budou integrováni do různých systémů pro zjednodušení ovládání. Bezpečnost a zabezpečení chytrých domů budou hrát stále důležitější roli. Očekává se nárůst využívání bezpečnostních prvků, jako jsou chytré zámky, kamery a detektory pohybu, které budou propojeny a monitorovány v reálném čase. Tato zařízení budou zvyšovat bezpečnost domácností a poskytovat lidem větší klid v jejich nepřítomnosti, ale i během obývání prostorů.

Energy management je další oblastí, která projde výraznými změnami. Implementace inteligentních energetických systémů, které využívají IoT k optimalizaci spotřeby energie, bude klíčová. Větší firmy budou totiž muset už za rok 2024 povinně vytvořit a zveřejnit svůj ESG report. Postupně potom dojde i na objemově menší společnosti. Tyto systémy umožní efektivní správu a snížení nákladů na energie, čímž zabraňují plýtvání a šetří životní prostředí. Energy management bude tak v rámci ekologické části reportu důležitou oblastí, která firmám umí ušetřit energie v souladu s regulacemi. V souvislosti s ekologickou částí reportingu se očekává také rostoucí popularita obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární panely a systémy na ukládání energie, které budou integrovány do budov. Dalším trendem je propojení budov s chytrými sítěmi (smart grids). Toto propojení umožní efektivnější správu a distribuci energie, vyvážení nabídky a poptávky a podpoří udržitelnost. Budovy budou schopné komunikovat s chytrými sítěmi a přizpůsobit svou spotřebu energie aktuálním podmínkám, což povede k lepšímu využití energetických zdrojů.

Poslední, ale neméně důležitou oblastí, jsou uklízecí roboti. Automatizace úklidu bude pokračovat ve své expanzi do komerčních i rezidenčních objektů. Uklízecí roboti budou poskytovat pravidelný a důkladný úklid s minimální lidskou intervencí. Technologie pro navigaci a detekci překážek se budou dále vyvíjet, což umožní efektivnější a bezpečnější úklid. Vznik specializovaných uklízecích robotů určených pro konkrétní úkoly, jako jsou roboti na čištění oken, dezinfekční roboti nebo roboti na vysávání a vytírání, přinese větší rozmanitost a specia­lizaci v této oblasti. Se zvýšenou poptávkou po těchto pomocnících se také sníží jejich cena, což v důsledku jen rozšíří jejich působení po celém Česku.

Martin Polepil,
technologický ředitel OKIN FACILITY CZ

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3