INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

NEWPSAutentizační a autorizační služby Czech Point si získávají stále větší oblibu u úřadů provozujících informační systémy, do kterých přistupují uživatelé z mnoha různých subjektů veřejné správy. V letošním roce se k nim přidal systém eDoklady a od 1. července je využívá rovněž informační systém pro elektronické stavební řízení.

Kromě služby bezpečné autentizace a autorizace přistupujících uživatelů je velkou výhodou pro správce připojených systémů snadná implementace, a zejména skutečnost, že tato služba je pro všechny orgány veřejné moci zdarma. Upozorňuje na to společnost NEWPS.CZ, která systém Czech Point pro Digitální a informační agenturu provozuje.

Tzv. Jednotný identitní prostor veřejné správy a Katalog autentizačních a autorizačních služeb známý úředníkům pod zkratkou JIP/KAAS představuje významnou část systému Czech Point. Prvním, kdo začal tyto autentizační a autorizační služby využívat, byl již před lety Informační systém územní identifikace (ISÚI), který provozuje Český úřad zeměměřičský a katastrální. V letošním roce pomohly služby JIP/KAAS systému eDoklady pro podporu ověřovatelů a Informační systém stavebního řízení je zatím poslední systém, který služby JIP/KAAS používá.

„Veřejnost ani netuší, že síť kontaktních míst Czech Point tak, jak ji znají, je pouhou špičkou pomyslného ledovce. Služby kontaktních míst totiž představují pouze menší část systému. Mnohem větší nabídka služeb je běžnému občanovi ukryta, slouží pro potřeby úřadů veřejné správy při výkonu jejich činností. Jsou to například ohlašovny, matriční agendy, přístup k datům základních registrů nebo konverze z moci úřední. A významnou roli hraje Czech Point právě i při autentizaci uživatelů napříč celou veřejnou správou prostřednictvím služeb JIP/KAAS,“ řekl Martin Řehořek, ředitel společnosti NEWPS.CZ. Ta systém Czech Point provozuje již od roku 2008, tedy téměř po celou dobu jeho existence, a její jednatel Martin Řehořek je u projektu prakticky od začátku. „Za 17 let provozu evidujeme nedostupnost systému kumulovaně jen přibližně dvě hodiny, což je skutečně dobrá vizitka naší práce. V České republice přitom není žádná tak rozsáhlá síť, jakou nabízí Czech Point,“ doplnil.

Společnost NEWPS.CZ vznikla ze servisní organizace Novell Professional Services, jejímž hlavním úkolem byla podpora prodeje produktů Novell na území České a Slovenské republiky. V průběhu několika let se stala významným dodavatelem systémů českého eGovernmentu a již několik let patří mezi Top 100 ICT společnosti v Česku. Společnost NEWPS.CZ je specialista na IT procesy, digitalizaci, ochranu dat a zabezpečené přístupy. Podílí se na projektech jako Czech Point, Informační systém datových schránek, vnitřní integrace ICT systémů krajů a měst a mnoha dalších. Tyto projekty jsou dnes základními pilíři elektronizace veřejné správy. S nadsázkou lze tvrdit, že v České republice neexistuje úřad, který by nepoužíval řešení firmy NEWPS.CZ.

(tz)

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3