INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

SOCR copy copy copyPrivátní značky v České republice dosahují stále vyšší úrovně kvality a inovací, což potvrzuje rovněž jejich rostoucí podíl na trhu. Hlavní zprávou společné tiskové konference Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a výzkumné agentury NielsenIQ (NIQ) je, že se privátní značky nebojí vykročit do světa, a představují tak skvělou příležitost pro obchodní partnery i dodavatele.

Privátní značky nejsou pouze trendy, ale i budoucnost českého potravinářského průmyslu, a to jak na domácím, tak na zahraničním trhu. Z výzkumu NIQ vyplývá, že Češi si privátní značky oblíbili, což potvrzuje rovněž jejich rostoucí podíl na trhu. Podle společnosti NIQ 81 % dotazovaných zákazníků souhlasí s tím, že privátní značky nabízejí dobrý poměr ceny a výkonu. Podíl privátních značek tak dále narůstá a zájem o ně neopadá ani s poklesem inflace. Přestože privátní značky v poslední době již neprojevují takovou dynamiku jako v období vysoké inflace, stále mají velký potenciál pro další růst. Podle aktuálních dat NIQ je v posledním roce podíl privátních značek na českém trhu 27 %, což překračuje globální průměr 22 %, ale zaostává za průměrem Evropy, který činí 36 %. Evropští premianti jako Švýcarsko nebo Spojené království se pohybují s tržním podílem okolo 50 %.

„Podíl privátních značek v České republice sice přesahuje globální průměr, přesto však v porovnání se západní Evropou zůstává významný prostor pro další růst. Pro úspěch na trhu je ale důležité nejen porozumět potřebám spotřebitele a sledovat aktuální trendy, ale i ovládat detailní znalost dané kategorie, jelikož každá má tak trochu svůj vlastní příběh," komentuje vývoj Romana Duníková, Customer Success Director NIQ.

Zatímco 78 % Čechů přiznává, že privátní značky nakupuje, reálně je alespoň někdy kupují v zásadě všichni. Průměrná cenová výhoda privátních značek činí 23 %, avšak u více než dvou třetin kategorií přesahuje 25 %.

„Zákazníci po privátních značkách sahají čím dál častěji. V minulosti je vnímali jako cenově dostupnější alternativu, dnes ale po privátkách sahají jako po kvalitní potravině s dobrou cenou. Nové prémiové řady privátních značek nebo řady zaměřené na zdravý životní styl jsou dnes plnohodnotnou alternativou značkových výrobků a zároveň nabízejí lepší cenu. Mnoho privátních značek se navíc vyrábí v České republice a pro české potravináře jsou garancí dlouhodobé spolupráce," doplňuje prezident SOCR Tomáš Prouza.

Z dosavadních zkušeností obchodních řetězců vyplývá, že mezi nejoblíbenější produkty privátních značek patří masné výrobky, trvanlivé potraviny jako cereální tyčinky, přípravky na pečení a bujóny, stejně jako čerstvé ryby nebo drogistické zboží. Tyto kategorie si získávají rostoucí popularitu nejen na domácím trhu, ale také na exportních trzích, zejména ve střední a východní Evropě a v USA. Podle posledních analýz roste zájem spotřebitelů o zdravější varianty potravin, což přináší příležitosti pro české dodavatele.

„Mezi nejnovější trendy patří rostlinné alternativy a proteinové potraviny a nápoje. Další významný potenciál spočívá v produktech s vysokou přidanou hodnotou. Příkladem jsou čerstvé saláty, polotovary, hotová jídla a zdravé svačinky," dodává Tomáš Prouza.

Roste také zájem o balení s ingrediencemi a receptem pro domácí přípravu plnohodnotných teplých jídel, speciální druhy pečiva, jako jsou špaldové, bezlepkové a bio produkty, a bobuloviny či plodovou zeleninu.

„Díky rostoucímu podílu privátních značek se otevírá prostor a příležitosti pro nové dodavatele. Českým potravinářům to dává velkou příležitost pro obohacení trhu a uspokojení potřeb spotřebitelů, kteří hledají kvalitní a inovativní produkty. Stejně jako všude jinde ve světě se privátní značky stávají stále významnějším segmentem maloobchodu, který může přinést prospěch jak dodavatelům, tak konečným uživatelům," uzavírá prezident Tomáš Prouza.

(tz)

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3