INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

RegioPanter PID 2Český železniční průmysl má v letošním roce pozitivní růstová očekávání a předpokládá opět další meziroční zvýšení produkce. „Mohla by být dokonce o něco vyšší než loni, a to kolem 10 %. Očekávání jsou poměrně velká a vycházejí z již kontrahovaných smluv, které pokrývají dodávky na delší období.

Naše predikce tak bývá zpravidla velice přesná,“ řekla Marie Vopálenská, generální ředitelka Asociace podniků železničního průmyslu. Českým firmám sdruženým v ACRI přitom loni vzrostl meziročně obrat o 7 % na celkových 130 mi­liard korun a objem exportu byl 65 miliard korun. Letos by tak celkový obrat mohl dosáhnout více než 140 miliard korun.

Například Škoda Group, lídr v oblasti výroby kolejové techniky, považuje za klíčové milníky v prvním pololetí výrobu a představení jednotky RegioPanter osazené bateriemi nebo výrobu dalších příměstských jednotek pro České dráhy, včetně příměstských jednotek Regio­Panter, v barevnosti PID. Z exportních aktivit pak byly pro firmu mimořádně významné dodávky vozidel do Lotyšska a zahájení převozu jednotek do Estonska, převoz prvních tramvají do Frankfurtu nad Odrou a Chotěbuzi (SRN), či dokončení dodávek 30 tramvají pro Bratislavu. V oblasti městské mobility to bylo také zahájení výroby tramvají 52T pro Prahu či výroba nejdelší tramvaje na světě pro zákazníka rnv – Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Mezi nově uzavřené významné zakázky pak Škoda Group řadí dodávky 15 bateriových elektrických jednotek pro České dráhy, kontrakt na 35 trolejbusů pro České Budějovice a trakční výzbroj pro 112 trolejbusů do italského Janova. Pozitivně hodnotí první pololetí také další člen ACRI, společnost RETEX, která je lídrem v oblasti dodávek moderních textilií pro interiérové vybavení dopravních prostředků, včetně drážních vozidel – vlaků a tramvají. První polovina roku byla pro RETEX obdobím změn a inovací. Společnost se zaměřila na získávání zakázek v nových segmentech trhu v souladu se svou strategií a vizí a na uvedení nové pokročilé technologie výroby izolací z recyklovaných tkanin.

Důraz na bezemisní mobilitu a soutěžení výkonů na železnici
Příležitostí pro další expanzi českého železničního průmyslu je celá řada. Soutěžení objednávaných výkonů ve veřejné vlakové dopravě do roku 2035 je spojené s dodávkami nových vozidel. Zároveň sílí tlak na bezemisní udržitelnou mobilitu. A nejen v rámci železnice, ale také v oblasti MHD – tedy v tramvajové a v trolejbusové dopravě. Současně v řadě zemí, včetně ČR, probíhají projekty zásadní modernizace železniční infrastruktury. To vytváří další příležitosti jak pro dodávky špičkových technologií v oblasti moderních digitálních systémů pro zabezpečení a řízení provozu, tak v oblasti komponentů pro kompletní výstavbu nových tratí, což je doménou například AŽD Praha.

„V členských zemích EU jde také o příležitosti v rámci čerpání Fondu pro obnovu, kde například Itálie má aktuálně alokováno 800 miliónů eur pro nákup kolejových vozidel. Železniční doprava všude v Evropě zažívá boom. Bez nadsázky se dá říci, že nastává zlatý věk železnice coby páteře udržitelné mobility. A to přirozeně vytváří prostředí pro další růst českého železničního průmyslu,“ dodala Marie Vopálenská, generální ředitelka ACRI.

Patří díky vlastnímu výzkumu a vývoji k evropské špičce
Právě oblast inovací, výzkumu a vývoje je jednou z hlavních konkurenčních výhod, o kterou se český železniční průmysl opírá i v letošním roce. Inovace a vlastní výzkumná základna nebo spolupráce s technickými univerzitami z něj dělají technologicky vysoce vyspělé odvětví, které vyrábí produkty s nejvyšší přidanou hodnotou. Současně slouží český železniční průmysl pro výzkum, vědu a inovace jako hnací motor, a pozitivní přínosy jsou tak vzájemné. Díky nejvyspělejším technologiím jsou české firmy dodavateli kompletních výrobků i komponentů pro nejvýznamnější hráče vyrábějící například vysokorychlostní železniční vozidla či digitální zabezpečovací technologie určené pro železniční infrastrukturu.

Očekávaný podíl exportu v roce 2024 kolem 60 % produkce
Vysoký podíl exportních aktivit je jedním z pilířů dlouhodobého růstu českého železničního průmyslu a také v letošním roce se bude pohybovat na úrovni kolem 60 %. A s ohledem na celkový očekávaný růst sektoru předpokládá český železniční průmysl i zde nárůst objemu rea­lizovaného exportu v rozmezí 5–10 % na cca
70 miliard korun.

(tz)

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3