Kvašení zeleniny je jedním z nejstarších způsobů uchovávání potravin. V současné době, kdy je trendem sezónnost, lokální produkty a návrat ke kvalitní stravě, by vás neměly minout krásné nádoby na kvašení od českých tvůrců z Fleru. Vyberete si, ať už dáváte přednost minimalizmu, nebo sázíte na rustikálnost.
Kvašení zvyšuje stravitelnost zeleniny a naše tělo z kvašené zeleniny neboli pickles získává více vitamínů, laktobacilů, enzymů i minerálů. Mléčné kvašení tedy benefity zeleniny nejen zachovává, ale dokonce je násobí. Při pravidelné konzumaci si budujeme a udržujeme zdravou střevní mikroflóru, která je nezbytná pro správné trávení a imunitu. Vedle pozitivního vlivu na střeva působí blahodárně i na další orgány jako játra, žaludek nebo močové cesty. „Například kysané zelí bylo všelékem našich babiček, protože zvyšuje imunitu, podporuje plodnost a působí i proti depresím. Abychom benefity ze zelí získali, musíme dát pozor na to, že kupujeme produkty bez chemie. V ideálním případě připravujeme kvašené zelí doma,“ řekla Eva Skoblíková ze značky mago.
Kvasit můžeme mnoho druhů zeleniny: zelí (červené, bílé i čínské), mrkev, petržel, celer, cibuli, ředkve, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cukety, růžičky květáku, kapustu, papriky, brokolici, česnek... Pro obměnu chutí můžeme přidat libovolné koření a bylinky.
Na Fleru najdete desítky kvašáků nejrůznějších designů. Na chalupě nebo v tradičně zařízeném bytě se budou vyjímat ručně točené kameninové nádoby na kvašení od značky mago z Českého ráje. Na výběr je z mnoha barev i velikostí, výhodou je, že je můžete mýt v myčce. Jednoduchý interiér skvěle doplní elegantní kvašáky značky Keramika Vanya. Pořídit si k nim můžete i víčko bez otvoru, díky kterému získáte univerzálnější nádobu třeba na nakládání hermelínů nebo utopenců.
(tz)