INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Leader trhu inspekce nemovitostí a expertních posudků projekt Nemopas za loňský rok zdvojnásobil počet provedených inspekcí i tržby. Inspektoři Nemopasu provedli více než tisícovku komplexních prověrek domů a bytů a dílčích expertních posudků nemovitostí. Tržby z inspekční činnosti tak již dosahují několika milionů korun. Na celkových tržbách mateřské skupiny DEK a.s. se tak stále ještě Nemopas podílí jen zanedbatelně. Skupina, která je největším hráčem na českém trhu se stavebninami a službami pro stavebnictví, totiž loni zvýšila své tržby o 7,8 procenta na více než 7,7 miliardy korun.

Nemopas sice ještě zdaleka nedosahuje tržeb svých sesterských společností ze skupiny DEK, ale zato stoprocentně naplňuje krédo skupiny. Podnikání firem skupiny DEK je totiž založeno nejen na konkurenčních cenách a solidních dodacích podmínkách, ale především na vysoké odbornosti a poradenském servisu. Pilířem skupiny DEK je společnost DEKTRADE a.s., která je leaderem na českém trhu prodeje stavebnin. V Česku má více než pět desítek poboček. Celá skupina zaměstnává více než 1200 lidí. Počet zaměstnanců se i v minulém roce, který byl stále ve znamení krize v celé ekonomice a především ve stavebnictví, zvýšil.

Nalezené vady téměř při každé inspekci

Při téměř každé zakázce v loňském roce odborníci Nemopasu odhalili na prověřovaných nemovitostech nějaké vady. Mnohdy jde o drobnosti řádově za tisíce korun, často se ale inspektoři setkávají na jediném objektu hned s celou řadou závažných nedostatků, jejichž sanace se pohybuje ve stovkách tisíců korun. Celkově se inspektorům nemovitostí Nemopasu loni podařilo nalézt vady, jejichž sanace by investory přišla na desítky milionů korun.

„Inspekce nemovitostí, která byla ještě před třemi lety v Česku neznámým pojmem, se dnes pomalu stává běžnou službou při koupi nemovitosti. Lidé si totiž uvědomili, že technická prověrka domu jim za částku v řádu jednotek tisíc korun může ušetřit statisíce případných investic nutných na opravu skrytých vad,“ řekl hlavní inspektor Nemopasu Radim Mařík. V řadě případů se podařilo kupujícím vyjednat nižší kupní cenu právě a jen díky závadám, které inspektor odhalil a laik by je přehlédl.

Inspekce je stále běžnější také při přejímkách novostaveb

V loňském roce razantně rostl počet inspekcí, které odborníci Nemopasu provedli při tzv. přejímkách novostaveb. Jde především o byty, které budoucí majitelé přebírají od developerů před nastěhováním. Médii propírané případy technicky odfláknutých novostaveb vedou budoucí majitele bytů k obezřetnosti. A že se to vyplácí je zřejmé z výsledků práce inspektorů Nemopasu. I dohled nad přejímkou novostaveb totiž obvykle nalézá závady a doporučí způsob opravy. Navíc je levnější než klasická inspekce starší nemovitosti. Výstupem totiž není komplexní protokol z inspekce. Odborníci Nemopasu v případě přejímky nemovitostí pouze dohlížejí na předávání objektu a jejich postřehy zaznamená developer do předávacího protokolu. V letošním roce se Nemopas na tento typ sužby plánuje více zaměřit a službu dále rozvíjet.

Co inspektoři posuzují?

Technici Nemopasu provádějí v rámci inspekce statické posouzení, prověřují hydroizolaci objektu, změří potřebné údaje pro získání průkazu energetické náročnosti budovy, posuzují hluk, kontrolují plnění bezpečnostních, požárních a hygienických požadavků, přezkoumají stav povrchů podlah, stěn a stav technického zařízení budovy, jako jsou instalace a rozvody. Pokud najdou stopy jakékoli závady nebo rizikové řešení, zajistí prověření pomocí nejmodernějších technologií včetně například termovizního měření či akustické aparatury. Výsledkem jejich práce je pro laika srozumitelný popis aktuálního stavu domu, ale i ocenění nákladů na sanaci vad.

Cena kompletní inspekce bytu začíná na zhruba 5300 korunách, u rodinného domu se cena obvykle pohybuje kolem deseti tisíc korun. Dozor nad přejímkou novostavby se dá objednat již od 3000 korun. Inspektoři Nemopasu působí po celé České republice i na Slovensku.

Nemopas – je technická inspekce nemovitosti, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný stav objektu, budoucí náklady na sanaci vad. Tím výrazně usnadňuje uzavření obchodu a snižuje jeho rizika, zvyšuje důvěru mezi partnery, napomáhá dosažení férové ceny a urychluje proces uzavření obchodu. Projekt Nemopas vznikl ve společnosti Dekprojekt ze skupiny DEK, což je největší dodavatel stavebních materiálů v ČR.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3