INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vpád německých vojsk Ag 1 mInvaze Hitlerovy armády před pětasedmdesáti lety završila proces rozbití Československa. Na smutnou událost naší historie upozorňuje nová pamětní medaile Pražské mincovny. Motiv obou stran nové pochází z dílny jabloneckého rytce Luboše Charváta. Emise je pokračováním série, která mapuje zlomové události novodobých českých dějin. Velmi nízký náklad tuto novinku řadí k raritním ražbám.

Datum 15. březen 1939 symbolizuje začátek nejčernější etapy novodobých českých dějin. Přinesla morální ponížení i smrt desetitisíců obyvatel Československa. Na okleštěném území byl ustanoven Protektorát Čechy a Morava s přísným totalitním režimem, který tvrdě trestal každý projev nesouhlasu.

Medaile, která osudové dění před pětasedmdesáti lety připomíná, vznikla podle motivu jabloneckého rytce a pedagoga Luboše Charváta. Nese výstižný název 15. BŘEZEN 1939 – VPÁD NĚMECKÝCH VOJSK.

Lícní straně dominuje obraz německého tanku Panzer III., který najíždí na hraniční orientační sloup, znázorňující poslední symbol české samostatnosti. „Tuto potupu umocňuje pozadí s vyhláškou o převzetí moci, která je uvedena i s původními pravopisnými chybami,“ upřesnil autor motivu Luboš Charvát. V opisu je text Německá vojenská okupace Čech a Moravy 15. 3. 1939. Text v opisu rubové strany Zřízení Protektorátu Čechy a Morava je doplněn říšskou orlicí, která trhá svými drápy zbytky okleštěné mapy České republiky.

Ražba dokazuje, že událostem patřícím spíše do temné oblasti českých dějin se Pražská mincovna rozhodně nevyhýbá. „Historii bychom měli vnímat v její celistvosti, protože jen tak je možné z ní čerpat poučení pro současnost,“ uvedl výkonný ředitel Pražské mincovny Jan Hrubý. Připomněl, že novinka je součástí série, do níž spadají i tituly odkazující na 25. únor 1948 nebo invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Medaili razí mincovna v několika provedeních ze zlata, stříbra i mědi. Emise je z důvodu velmi nízkého nákladu řazena k raritním ražbám. Například stříbrných medailonů o průměru 28 milimetrů v kvalitě proof vyrazí jen 390 kusů. Těch v provedení standard a patina bude dokonce pouhých 190. Celé emisi pak vévodí řada zlatých medailí o průměru 37 milimetrů, kterých Pražská mincovna vyrobí jen deset. Tak malý náklad zvýší atraktivitu ražeb zejména mezi sběrateli nebo investory. Podrobnosti o cenách jednotlivých provedení této zajímavé emise uvádí portály www.Zlate-Mince.cz a www.prazska-mincovna.cz.

(miu)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3