INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Redaktoři amerických časopisů Power Engineering a Renewable Energy World každoročně vybírají nejlepší energetické projekty. Projektem roku 2014 v jaderné energetice byl vyhlášen první blok jaderné elektrárny Búšehr a druhé místo zaujal první blok jaderné elektrárny Kudankulam. Oba bloky postavila společnost Atomstrojexport, patřící do ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom.

V tomto roce byly projekty hodnoceny podle šetrnosti k životnímu prostředí, účinnosti výroby energie a použití nejnovějších technologií. Redaktoři vybírali výjimečné energetické projekty v kategoriích uhelné elektrárny, plynové elektrárny, jaderné elektrárny a obnovitelné zdroje energie. Na prvních místech se objevily například sluneční tepelné elektrárny, které pomocí zrcadel ohřívají vodu v centrální nádrži nebo uhelné a plynové elektrárny se systémy na zachytávání a podzemní ukládání oxidu uhličitého tak, aby nebyl vypuštěn do atmosféry.

 Do hodnocení byly zahrnuty elektrárny spuštěné mezi srpnem 2013 a červencem 2014. Porota přihlížela především k instalovanému výkonu, použitým technologiím, významu projektu pro energetický průmysl a dopad na okolní obyvatelstvo.

JE Búšehr

V jaderné energetice se umístila na prvním místě jaderná elektrárna Búšehr, kde je od září 2013 provozována speciální verze reaktoru VVER-1000. Na základě rusko-íránské dohody ze srpna 1992 bylo při výstavbě v maximální možné míře využito stávající zařízení, které v Búšehru zůstalo po německých společnostech. Místo původního reaktoru byl použit VVER-1000 V-446, což je upravený standardní reaktor pro provoz v seismicky aktivních oblastech.

Veškeré stavební práce i provoz JE probíhají pod dohledem Mezinárodní agentury pro atomovou energii a jaderná elektrárna odpovídá mezinárodním bezpečnostním standardům.

Provoz bloku Búšehr-1 ušetří Íránu ročně 11 milionů barelů ropy nebo ekvivalentně 1,8 milionů kubických metrů zemního plynu, které mohou být exportovány. V roce 2013 uvedl íránský ministr energetiky, že jeho země ročně získá 2 miliardy dolarů za prodej fosilních paliv, která by jinak spálila pro výrobu energie.

Za pomoci ruské společnosti Atomstrojexport, která byla generálním dodavatelem při dostavbě bloku Búšehr-1, mají v této lokalitě vzniknout další dva jaderné bloky s reaktory VVER-1000. Tentokrát již ale nebude využito původní zařízení, ale zcela nové reaktory vyrostou vedle prvního bloku, který je v provozu, a druhého bloku, jehož stavba byla zakonzervována.

JE Kudankulam

Druhé místo v jaderné energetice dosáhl první blok indické jaderné elektrárny Kudankulam, jehož výstavbu zahájila ruská společnost Atomstrojexport v březnu 2002. Zákazníkem byla indická společnost Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL), která dva bloky postavené podle projektu AES-92 provozuje v souladu s bezpečnostními doporučeními Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Generálním dodavatelem projektu byla rovněž společnost Atomstrojexport, turbíny vyrobil Leningradskij metalličeskij zavod a palivo bude po celou dobu provozu elektrárny dodávat ruská společnost TVEL.

Zavážka paliva byla dokončena v září 2012 a první blok byl přifázován k síti v říjnu 2013. Do komerčního provozu první blok vstoupil v srpnu 2014.

Každý z bloků přispěje k výrobě elektřiny v Indii 917 MWe.

K jaderné elektrárně Kudankulam je přidružena malá odsolovací stanice, která za hodinu odsolí 426 metrů kubických mořské vody.

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3