INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Služby bytových designérů jsou v Čechách čím dál tím žádanější. Stále více Čechů touží po moderním bydlení, ale při jeho zařizování zároveň nechce utrácet zbytečně. Kolik stojí služby interiérových studií, zjišťovala Raiffeisen stavební spořitelna. Nejvíce si připlatíme ve Zlíně, nejméně pak v Olomouci. Konečná cena se přitom vždy odvíjí od specifických požadavků zákazníka a od náročnosti dispozičního řešení nemovitosti.

Stále více Čechů poptává služby interiérových designérů za účelem moderního a stylového zařízení bydlení. Tento ještě nedávno v Čechách poměrně málo známý obor zažívá v posledních letech doslova boom. S nárůstem poptávky se na trhu objevuje stále více odborníků na bytový design. Ceny jejich služeb se však v jednotlivých regionech výrazně liší. Studie Raiffeisen stavební spořitelny mapuje finanční nákladnost služeb interiérových studií napříč celou Českou republikou. Analýza ukázala, že za návrh interiéru nejvíce inkasují designéři ve Zlínském kraji, nejlevnější profesionály pak najdeme v kraji Olomouckém.

 

Cena vizualizace interiéru od bytového designéra*

Kraj

Průměrná cena v Kč (vč. DPH)

Olomoucký

15 200-26 400

Ústecký

16 500-23 000

Vysočina

19 000-27 000

Královéhradecký

20 000-24 800

Karlovarský

21 920-27 320

Moravskoslezský

22 125-30 000

Jihomoravský

23 920-33 520

Liberecký

24 000-30 200

Plzeňský

26 000-35 800

Jihočeský

26 400-35 400

Středočeský

27 800-39 500

Praha

33 200-50 200

Pardubický

34 900-36 900

Zlínský

38 500-40 500

 

* Do srovnání bylo zahrnuto celkem 64 studií ve 14 krajích. Cena vizualizace je určena na modelovém příkladu bytu o rozloze 60 m2.

„Investice do služeb bytových designérů může s úpravami bydlení výrazně pomoci. Čím vyšší částku do rekonstrukce investujete, tím více se vám vyplatí poradit se o ní hned v úvodu s profesionálem. Vyhnete se tak možným komplikacím nebo nucenému předělávání. Náklady spojené s využitím služeb odborníků na bydlení, mezi něž patří také bytoví designéři, lze navíc v rámci rekonstrukce či výstavby hradit i z úvěru určeného na bydlení,“ uvádí Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Pokud si necháte zhotovit návrh vybavení v designérském studiu a zároveň nakoupíte vybavení v partnerské síti, můžete navíc na výsledné částce ušetřit i několik tisíc korun. Někteří designéři pak totiž neúčtují cenu za vizualizaci interiéru. „Pokud se s klientem dohodneme na realizaci námi předloženého návrhu interiéru, pak mu tento návrh již neúčtujeme. Není to však obecným pravidlem, a proto by se lidé měli o této možnosti informovat u každého studia předem,“ komentuje finanční náročnost služeb v Jihomoravském kraji Jiří Kruták ze studia Kruh – studio s.r.o. v Břeclavi.

„Na internetu člověk může najít široké cenové rozpětí za služby designéra. Klienti by si neměli vybírat designéra jen podle nízké ceny za návrh. Často jsem konfrontována tím, že ne všechny střední a soukromé školy zaměřené na design interiérů své absolventy dostatečně připraví na realitu. Přesto se jejich čerství absolventi i bez dostatečné praxe prezentují na trhu jako zkušení designéři. Důležité jsou proto reference, hotové realizace i to, jak si klient s designérem porozumí po lidské stránce,“ vysvětluje bytová designérka Hedvika Novotná ze studia NOVOdesign.

Vypracování kompletního návrhu vizualizace zabere přibližně čtyři až osm týdnů. Dobrý bytový designér má většinou diář obsazený minimálně na půl roku dopředu.

(tz)

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3