INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ceny nejprodávanějších pohonných hmot, Naturalu 95 a nafty by se v hlavní letní motoristické sezóně neměly přehoupnout přes 35 korun za litr. Vyplývá to z odhadů společnosti ARMEX Oil, největšího soukromého dodavatele ropných produktů v Česku*. Loni v létě se přitom cena nejprodávanějšího Naturalu 95 pohybovala na hranici 37 korun za litr.

Hlavními faktory, které ovlivňují vývoj ceny pohonných hmot u nás, jsou cena ropy a kurz amerického dolaru vůči euru.„U ropy se dá s větší mírou pravděpodobnosti očekávat její zdražování. Většina analytiků se také domnívá, že nadále zdražovat bude i dolar. Pokud by se potvrdily oba tyto předpoklady, ceny na čerpacích stanicích půjdou nahoru. Jsme však přesvědčeni, že nárůst bude pozvolný, nepředpokládáme tedy výrazné překročení hranice 35,- Kč/litr u obou nejprodávanějších produktů. Dokonce si dovolujeme tvrdit, že ceny této hranice s největší pravděpodobností v létě ani nedosáhnou,“ uvedl Hynek Sagan, generální ředitel společnosti ARMEX Oil.

Letní sezóna není z pohledu prodejců pohonných hmot nijak výjimečná, naopak senzitivněji ji podle Hynka Sagana vnímají zákazníci.„Hlavní letní sezóna na ceny paliv žádný zásadní vliv nemá. Jsou roky, kdy jsou ceny pohonných hmot v létě nejvyšší, ale takových roků je statisticky poskrovnu. Zákazníci však v letní sezoně jezdí víc a jsou tedy na jakékoliv zdražení v létě zásadně citlivější, než je tomu v jiných obdobích roku,“ uvedl Hynek Sagan.

Přestože v posledních týdnech situace na trhu s ropou a kurz amerického dolaru nahrávají výraznějšímu zdražování pohonných hmot, čerpací stanice, stejně jako při zlevňování, posouvají ceny jen pozvolna. „Cena ropy od počátku roku vrostla zhruba o 40 procent a kurz koruny vůči dolaru poklesl zhruba o čtyři koruny. Nárůst cen na čerpacích stanicích ale opět, tedy stejně jako při zlevňování, tuto razanci zdaleka nekopíruje. Důvody jsou totožné jako při zlevňování, tedy zásoby, způsob výpočtu ceny a zejména konstantní výše spotřební daně,“ doplnil Hynek Sagan.

Společnost ARMEX Oil vlastní síť 13 čerpacích stanic, zaměřuje se ale především na velkoobchodní prodej pohonných hmot. Firma s obratem přes 10 miliard korun je součástí skupiny ARMEX, do které patří také další distributor pohonných hmot, firma TRANSCARGO, dodavatel energií ARMEX ENERGY a inženýrská společnost ARMEX Invest.

O firmě ARMEX Oil:

Společnost ARMEX Oil, s.r.o. působí na trhu s pohonnými hmotami od roku 1999. Je největším privátním obchodníkem s ropnými produkty v Česku, který nemá podíl v některé z rafinérií. Obrat firmy se pohybuje nad 10 mld. Kč ročně, což firmu řadí v žebříčku CZECH TOP 100 největších domácích firem na 62. pozici. Společnost na velkoobchodním trhu dodává ropné produkty zhruba 1000 smluvních zákazníků. Celkový objem dodaných pohonných hmot se pohybuje ve stovkách milionů litrů. Od roku 2003 ARMEX Oil buduje také síť vlastních čerpacích stanic, kterých je v současné době 13, umístěných především na strategických místech poblíž hraničních přechodů. Společnost také provozuje čtyři sklady pohonných hmot.

Od roku 2013 je společnost ARMEX Oil většinovým vlastníkem firmy TRANSCARGO, která je tradičním distributorem pohonných hmot především na Moravě.

ARMEX Oil je držitelem certifikátu jakosti ISCC. Veškeré procesy ve firmě vycházejí z přesných postupových diagramů vypracovaných na základě přísných mezinárodních standardů.

ARMEX Oil je součástí skupiny ARMEX s celkovým obratem přes 18 miliard korun, do které, mimo jiné, patří také přední alternativní dodavatel energií, společnost ARMEX ENERGY a inženýrská společnost ARMEX Invest.

ARMEX Oil přijímá i díl společenské odpovědnosti a podporuje veřejně prospěšné, sportovní, sociální a kulturní projekty. Jde například o podporu Městského divadla v Děčíně, boxerského klubu BC Armex Děčín, hokejového klubu HC Grizzly Děčín, automobilového závodního týmu MM GT-Racing či občanského sdružení podporujícího tvorbu handicapovaných umělců P + P, o.s. Postižení postiženým.

 

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3