Návštěvníci se mohou těšit také na kuchařskou show kuchaře Karla Drápala s ukázkami přípravy pokrmů z regionálních potravin, která bude probíhat minimálně dvakrát denně. Uskuteční se také zábavný a kulturní program - vše se zaměřením na regionální specifika a lokální potravinářství. Připraveny jsou i vědomostní kvízy a soutěže o ceny – například soutěž ve výrobě bramborového salátu, česání chmele, dojení mléka či pojídání párků. Lidé budou moci zhlédnout i ukázku tradičního stloukání másla.
Expozice vítězných regionálních potravin se bude rozkládat na celkové ploše 436 m2 s centrálním pódiem, na kterém bude probíhat bohatý doprovodný program k tématu Regionální potravina. Třináct stánků jednotlivých regionů bude rozmístěno kolem pódia.
O letošním ročníku soutěže
V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 regionálních výrobků, které tak získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Letošní ročník byl druhý a oproti loňskému vzrostl počet oceněných výrobků. Oceněny byly dvě kategorie masných výrobků, dvě kategorie mléčných výrobků, pekařské výrobky, cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a další výrobky v kategorii ostatní. Největší zájem o účast v soutěži projevili producenti ze Zlína a Jihomoravského kraje, podle odvětví pak kategorie masných výrobků a mléčných výrobků. Na internetu naleznete přehled všech oceněných výrobků zde. Více informací o projektu je k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz.
(tz)