Od března do současnosti nás provází mnoho novinek, mimo jiné také v legislativě, která se bezprostředně týká firem či živnostníků. Není jednoduché se v nich správně orientovat a řídit se jimi, využít je ku prospěchu daného subjektu a nedopustit se chyby. Nenahraditelní jsou v tomto období daňoví poradci, i když i oni připouští, že leckterá opatření i jim přidělala vrásky na čele. Přesto své klienty ujišťují, že jim budou i nadále k dispozici s plnohodnotným servisem. Za Komoru daňových poradců ČR k tomuto tématu hovořil Ing. Tomáš Hajdušek, daňový poradce a vedoucí Sekce správa daní a poplatků:
Dveře jsme svého času nepovažovali za interiérový prvek, který by měl souznít s interiérem, dotvářet ho, anebo v něm přiměřeně provokovat. Byl to jen kousek zajišťující dělení prostoru a tlumení zvuku. Poslání se v posledních letech ale výrazně změnilo. Ze dveří se stal designový švihák v patřičné kvalitě. Právě o ní jsem hovořil s generálním ředitelem společnosti SOLODOOR a.s., Martinem Dozrálem, a to v souvislosti se značkou Czech Made, jež léta k této firmě patří.
Březen roku 2020 se zapsal do dějin českého školství černým písmem. Budovy škol se uzavřely, žáci a studenti museli zůstat doma. Nastala situace, s níž neměl nikdo zkušenost. Život se mnohým lidem, firmám a institucím obrátil vzhůru nohama, na čas přestaly platit obvyklé sociální zvyklosti. Přerušení klasického stylu výuky se týkalo rovněž Vysoké školy hotelové v Praze 8, spol. s r.o. Jak tato odmlka ovlivnila dění významného vzdělávacího centra, které připravuje odborníky pro hotelnictví, gastronomii a cestovní ruch, jsem se ptala jednatele školy a vedoucího katedry hotelnictví Ing. Petra Studničky, Ph.D.:
Právě uvařené rané brambory polité máslem. Znáte lepší pochoutku? Brambory jsou zeleninou, kterou jen těžko nahradíte. V Čechách se jí daří. Je to kamarádka všech moudrých kuchařek i vzdělaných šéfkuchařů. Je to poklad pro naše zažívání, diamant na talíři. Brambory z české produkce vynikají svojí chutí. Z pohledu bramborářů patřila uplynulá sezóna k těm zdařilejším. Letošní rok by se mohl zařadit, co se úspěšnosti produkce týká, k roku předešlému. Podmínky byly dobré a zemědělci nehlásili ani problémy s jarními mrazíky jako u jiných plodin. V roce 2019 byly v ČR pěstovány brambory v zemědělském sektoru na 22 894 hektarů, z toho konzumní brambory na ploše 14 000 ha. K tomu je třeba připočítat plochu domácností určenou k pěstování brambor (výměra do 1 ha), která činila 5974 ha. K předním firmám, jež pečují o to, abychom si na bramborách mohli pochutnávat, co hrdlo ráčí, patří MEDIPRO AGRAS H. B., spol. s r.o., z Havlíčkova Brodu. Ředitel Ing. Vlastimil Rasocha je jejich velký znalec:
Data nezbytná pro 3D výrobu respirátoru poskytla ČVUT na základě volné licence všem majitelům potřebného zařízení pro 3D tisk. Dostupná jsou na webu na adrese rp95.cz. Dosud si soubory stáhla téměř stovka institucí či firem z více než třiceti zemí světa. Má je tak například největší nemocnice zaměřená na klinický výzkum Mayo Clinic. Navíc univerzálnost řešení a rychlost vývoje masky ocenilo i americké námořnictvo.
Mezinárodní strojírenský veletrh se letos v Brně neuskuteční. Definitivní rozhodnutí padlo 25. června. Pro mnohé firmy to bylo překvapením, pro řadu z nich očekávanou možností. Výjimečná společenská a ekonomická událost, v niž toto setkání průmyslníků, vynálezců, inovátorů i tradičních výrobců za léta konání přerostlo, se nedá nahradit žádnou podobnou aktivitou. Z brněnského setkání osobností z celého světa a přehlídce toho nejlepšího, co se ve strojařině a příbuzných oborech odehrává, sešlo. Připravovat se bude tento veletrh až na rok 2021. Rozhovor s Jiřím Kulišem, generálním ředitelem společnosti Veletrhy Brno, a. s., vznikl na základě otázek, které se v souvislosti se zprávou o zrušení veletrhu v roce 2020 logicky objevily:
Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...