INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

web1772 1772 maxCo na střechu domu, kde bude nově sídlit vaše firma? Zvažujete cenu, vzhled, záleží vám na designu i na tom, jak budova splyne s okolní zástavbou i jak v ní vynikne, zároveň byste rádi, aby lehce provokovala k diskuzím v tom nejlepším slova smyslu. Možná moc přání najednou, k nimž se přidá ještě požadavek na rychlost celé rekonstrukce domu, který jste před rokem zakoupili a který má už za pár měsíců sloužit nejen k práci, ale také k reprezentaci. Prostě chcete, aby se tu váš tým dobře cítil a abyste i příchozím nabídli k jednání nejen důstojné, ale i tak trošku vymazlené prostředí, které návštěvu okouzlí a podvědomě naladí na vstřícnost a chuť domluvit se na společné zakázce...

 

A tak tedy: co zvolit jako střešní krytinu? Jestli zatím váháte, možná vás budou inspirovat slova Ing. Petra Turečka, produktového manažera společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech:

Plechová střešní krytina vaší značky nabízí stavebníkům mnoho benefitů. Které to jsou především?

Základním parametrem plechové krytiny je její velmi nízká hmotnost – například oproti klasické střešní tašce je desetkrát až dvacetkrát lehčí. To znamená, že aby krov krytinu unesl, může na něj stačit méně materiálu. Také nám to umožňuje vyrábět krytinu v celé řadě rozměrů, včetně velkoformátových řešení. V některých případech dokážeme jedním pásem pokrýt střechu od hřebene až po okap, takže pokládka pak běží poměrně rychle. Materiál na celou střechu se obvykle vejde na jednu až dvě palety, což usnadňuje i její transport. K manipulaci s ní pak nepotřebujeme těžkou techniku. To vše se může pozitivně podepsat na ekonomické stránce a rychlosti výstavby, což jsou pro dnešní stavebníky určitě významné faktory. Konkrétně z pohledu SATJAMu pak rádi říkáme, že neděláme střešní krytinu, ale střechu – tedy celý systém se všemi potřebnými komponenty a doplňky. U střechy totiž záleží na každém detailu.

4096 2614 max copyJe vhodná plechová střecha i k rekonstrukcím starších rodinných domů nebo chalup na venkově?

Určitě ano a je to právě i onou zmiňovanou malou váhou. U starších staveb se často stává, že krov už není ve stoprocentním stavu a běžné těžké tašky by neunesl. Pokud je dřevo zdravé, není napadené škůdci, mohl by s vhodně vybranou krytinou klidně sloužit ještě další léta. Právě na takové stavby se plechová krytina dobře hodí. Plech se také snadno tvaruje a vyrábí se nejen v moderním minimalistickém designu, ale dokáže napodobit i vzhled jiných krytin, ať už jsou to tašky, nebo třeba starý eternit. Majitelé se tedy nemusí bát, že by stavba přišla o svůj historický či venkovský ráz.

Na jakých stavbách se v České republice vaše výrobky nejvíce využívají? Patří mezi ně také firemní objekty?

Škála použití našich krytin je velmi široká. Používají se pro obytné objekty, komerční, průmyslové i zemědělské. Jsou vhodné pro novostavby i rekonstrukce. Díky použitelnosti na střechách s nízkým sklonem je šíře použití opravdu velká.

Plechové střechy a udržitelnost. Jde to dohromady?

Za nás rozhodně ano. Například už jen tím, že plech je recyklovatelný materiál. Až krytina doslouží, dá se odevzdat ve sběrně surovin. Další věcí je rostoucí obliba fotovoltaických elektráren, i díky dotacím od státu. Občas se nás majitelé ptají, jestli panely mohou umístit i na plechovou střechu, mají obavu, zda to vydrží. V naprosté většině případů je instalace fotovoltaiky na našich střešních krytinách možná a nepřináší problémy. Doporučujeme ale poradit se s dodavatelem krytiny, jak panely na střechu nainstalovat a na co si dát pozor, aby se při tom nepoškodila. Existují například speciální držáky fotovoltaických panelů určené přímo pro plechové střechy, které jsou navržené tak, aby žádné poškození nehrozilo.

2328 1303 maxVelmi si zakládáte na kvalitě. Co to pro zákazníka znamená? A jak mu kvalitu prezentujete?

Střecha je jednou z klíčových součástí domu, protože musí leccos vydržet – ať už je to slunce, déšť, vítr, sníh, nebo prudké střídání teplot. Kvalitní plechová střecha tomu všemu musí odolávat, tedy musí být vyrobena ze špičkových surovin a musí ji pokládat klempíř, který ví, jak má s materiálem zacházet. Pravidelně proto například pořádáme školení pro ty, kteří s našimi krytinami pracují. Další věcí je, že každá střecha je jiná a majitelé na ně mají různé požadavky – u obydleného podkroví budete nejspíš potřebovat střešní okna, někde může být nutné zajistit bezpečný přístup ke komínu nebo anténě, jinde musí být střecha schopna odvést zvýšené množství vody. Spolehlivý dodavatel by vám měl být schopen ke krytině zajistit všechny potřebné součásti tak, aby vše tvořilo jeden harmonický a spolehlivě sloužící celek. Pro laika ale může být těžké se v nabídkách od různých firem zo­rientovat. Velkou výpovědní hodnotu proto můžou mít doporučení a zkušenosti majitelů, kteří si krytinu od vybraného dodavatele již pořídili. Jistotou je také obrátit se na společnost s jasnou historií, která má se střešními krytinami letité zkušenosti a poskytuje na ně dosažitelné garance. Orientovat se dá i různými oceněními a certifikacemi, u kterých kvalitu obvykle posuzuje odborná komise.

1985 1325 maxInspirativní je pro vás letitý projekt Národní politika kvality a Národní program Česká kvalita, značka Osvědčeno pro stavbu. Proč vás zaujalo právě toto?

Tato značka prokazuje, že daná krytina je vhodná pro zabudování do stavby na území ČR a zákazníkovi potvrzuje, že krytina má nadstandardní vlastnosti a vyšší přidanou hodnotu přesahující běžné předpisy. Pro její získání musí krytina splňovat přísná kritéria a projít náročným certifikačním procesem, který posuzuje nezávislý arbitr. Vyhovět všem požadavkům tedy není lehké. Velmi si proto ceníme toho, že se naše krytiny podařilo do tohoto programu zařadit. Je to pro nás potvrzením našeho cíle, kterým je kvalitní střecha a spokojený zákazník.

Proces vlastního zlepšování je na cestě ke kvalitě důležitý. Co to ve vašem případě znamená v praxi? Jsou to stálé inovace, prodlužování záruční doby, certifikace?

Ano, je to tak. Jde o inovace nejen ve smyslu nových nebo upravených produktů, ale i nových materiálů a technologií výroby. Rovněž je pro nás důležitá kontrola kvality, a to opět platí ne­jen o konečném produktu, ale i o vstupní surovině, ze které se naše střešní krytiny vyrábějí. Délka zákaznického benefitu Registrační záruka na střešní krytiny SATJAM se odvíjí od druhu použitého materiálu a může být až 60 let. Spolupracujeme s renomovanými dodavateli. Pravidelně probíhá certifikace našich výrobků.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3