INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V Česku pokračuje hospodářské oživení, přibývají ale rizika pro budoucí vývoj. Aktuální prognóza mírně snižuje výhled na rok 2015, kdy by se měl výkon ekonomiky pohybovat na obdobné růstové trajektorii jako letos.

Česká bankovní asociace ve své nejnovější prognóze očekává, že ekonomika v letošním roce dosáhne předpokládaného růstu 2,4 %. Jeho zdroje se budou postupně přesouvat směrem k domácí poptávce. Podstatným očekávaným tahounem bude solidní investiční aktivita podnikového sektoru, postupně výrazněji financovaná i veřejnými zakázkami. Hospodářský růst bude jak po zbytek roku, tak v roce příštím podporovat také poptávka domácností.

„Od minulé prognózy jsme zaznamenali smíšené signály. Na jedné straně byl dosavadní vývoj příznivější, než jsme očekávali, na straně druhé se objevily zprávy ze zahraničí tlumící optimismus jak pro poslední čtvrtletí tohoto roku, tak i pro rok 2015,“ komentuje aktuální pohled ČBA Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Rizikem prognózy pro zbytek letošního roku je spíše nižší výkon související především s horším než původně očekávaným vývojem zahraniční poptávky. Prognóza růstu HDP eurozóny pro rok 2014 se aktuálně snižuje na 0,8 % z původně očekávaných 1,2 %. „Příznivý vliv čistého exportu na ekonomický výkon bude postupně slábnout, posilovat by měl naopak vliv investiční poptávky jako významného prorůstového faktoru. Extrémně slabá poptávka investic hrála totiž jednu z klíčových rolí během hospodářské recese,“ dodává Pavel Sobíšek.

Oživení se průběžně významným způsobem promítá i do ekonomického chování tuzemských domácností. Jejich spotřeba oživuje již od třetího čtvrtletí 2013 a dále ke spotřebě domácností přispěje mimo jiné i nižší než očekávaná inflace a růst mezd. O optimismu domácností vypovídá i rostoucí objem hypotečních úvěrů, k němuž přispívají stále rekordně nízké úrokové sazby.

V roce 2015 by měl růst HDP setrvat na současných 2,4 %. Zdroje hospodářského růstu se budou posouvat výrazněji k domácí poptávce. „Měnová politika do konce roku 2015 zůstane extrémně uvolněná, ukončení kurzového režimu se odsouvá až na rok 2016. Pro celý příští rok očekáváme stabilitu hlavních úrokových sazeb ČNB. I přesto však očekáváme pro rok 2015 pouze mírné meziroční zrychlení poskytnutých bankovních úvěrů, a to jak domácnostem, tak nefinančním podnikům,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Hlavní nejistotou vývoje je ekonomický výkon eurozóny, především Německa. „U investiční poptávky je dalším rizikem strategie zahraničních investorů, kteří mohou, ale nemusí vysoké zisky z exportního výkonu investovat do domácích podniků v závislosti na kondici hospodářství Německa a dalších zemí. Investice podniků pod zahraniční kontrolou vytvářejí v české ekonomice téměř polovinu investiční poptávky v podnikové sféře,“ uvádí Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka ČBA. Rizikem zůstává také nejistota geopolitické situace v souvislosti se sankcemi vůči Rusku s dopadem na tuzemský export.

Klíčová data

Ukazatel

2014

2015

Růst reálného HDP (%)

2,4

2,4

Podíl nezaměstnaných osob (MPSV): průměr (%)

7,6

7,3

Míra inflace: CPI (%) průměr

0,5

1,6

Vládní deficit (% HDP)

-1,8

-2,5

Vládní dluh (% HDP)

45,6

46,1

Růst soukromé spotřeby (%) reálně

1,7

2,0

Růst vládní spotřeby (%) reálně

1,4

1,2

Růst investic (%) reálně

4,8

3,8

Růst reálného HDP v eurozóně (%)

0,8

1,2

Směnný kurz CZK/EUR: průměr

27,5

27,5

Cena ropy (USD za barel): BRENT průměr

103

99

Základní sazba ČNB 2T REPO (%): průměr

0,05

0,05

Základní sazba ECB (%): průměr

0,15

0,05

3M-PRIBOR (%): průměr

0,36

0,36

Růst bankovních úvěrů klientských (%)

4,4

4,6

Růst bankovních úvěrů domácnostem (%)

4,7

5,0

Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům (%)

2,4

4,8

Růst bankovních vkladů klientských celkem (%)

3,9

3,2

 

 

O prognóze ČBA

Tato prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků 8 členských bank ČBA: Helena Horská (Raiffeisenbank), Petr Dufek (ČSOB), Petr Gapko (GE Money), Jakub Seidler (ING Bank), Pavel Sobíšek (UniCredit), Jan Šedina (Česká spořitelna), Jaromír Šindel (Citibank) a Jan Vejmělek (Komerční banka). Za ČBA se na tvorbě prognózy podílí Eva Zamrazilová.

 

O České bankovní asociaci

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 37 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankovní federace a Euriboru.

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3