INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IOFIndex očekávání firem, kterým ČSOB sleduje náladu malých a středních podnikatelů a firem, v posledním čtvrtletí 2016 klesl ve srovnání s minulým kvartálem o 8,6 bodu na 19,3 bodu. Za zmírněním celkového optimismu byla nejistota ohledně vývoje poptávky po zboží a službách. Další zkoumané oblasti – plánované investice a rozšiřování podnikání – zůstaly srovnatelné s minulým obdobím.

 

„Optimismus, i když je střízlivější, podnikatele nadále neopouští a je odrazem solidního vývoje české ekonomiky. Růst hrubého domácího produktu má zdravý základ a letos bude pokračovat podobně slušným tempem jako loni. Očekávání podnikatelů v případě poptávky se o něco zmírnila, ale z historických dat vyplývá, že ve čtvrtém kvartálním období jsou odhady objemu poptávky vždy nejpesimističtější,“ uvedl k průzkumu Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

 

Zvýšení poptávky pro první čtvrtletí 2017 očekává 41 % zástupců malých nebo středně velkých firem a živnostníků, což oproti předchozímu šetření představuje pokles o dvanáct procentních bodů. Pokles poptávky v nejbližším kvartále naopak předpokládá 24 % dotazovaných. Čtvrtina podnikatelů neočekává v poptávce žádné změny a desetina nedokáže vývoj poptávky zatím odhadnout.

 

Celkem 44 % živnostníků a zástupců malých nebo středních firem odpovědělo, že jejich investice budou v letošním roce vyšší než loni. Mezikvartálně poklesl podíl podnikatelů, kteří předpokládají, že objem investic bude v tomto roce větší než loni, o jeden procentní bod. Naopak menší objem investic než v loňském roce hlásí 30 % živnostníků a firem. „Je vítané, že téměř polovina podnikatelů chce rozšiřovat investice a tím využívat nynější ekonomické stability a dostupných úvěrů pro zvyšování své konkurenceschopnosti,“ vyzdvihl Petr Manda.

 

Optimismus nadále převažuje také v případě rozšiřování podnikání. Expandovat podnikání v horizontu jednoho roku plánuje více než pětina oslovených podnikatelů a firem a se zachováním činnosti ve stávajícím rozsahu počítá 60 % firem. Ukončení nebo přerušení podnikání zvažují jen tři procenta dotazovaných.

 

V rámci Indexu očekávání firem se monitoruje i spokojenost podnikatelů a živnostníků s celkovou ekonomickou situací, která se nadále drží na vysoké úrovni. Se současnou ekonomickou situací v České republice je spokojeno 59 % oslovených malých a středních živnostníků a zástupců firem, když dosavadním rekordem bylo 63 % ze třetího čtvrtletí 2016.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3