INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

KB copyKomerční banka rozšiřuje nabídku služeb pro střední firmy a veřejný sektor v oblasti udržitelnosti a ESG a zároveň tak posiluje svoje aktivity v této oblasti. Díky grantu od Evropská investiční banka z programu ELENA se Komerční bance otevírá jedinečná příležitostí, jak podpořit a významně navýšit objem udržitelných investic v České republice.

Tímto způsobem budou moci české podniky a veřejný sektor využít podporu ze zdrojů Evropské unie v této oblasti ve výši více než 2,4 mil. EUR.

ELENA je program řízený Evropskou investiční bankou a financovaný Evropskou komisí v rámci InvestEU. Cílem programu je podpora investic do zvyšování energetické účinnosti nerezidenčních budov. Konkrétně se může se jednat o investice do vytápění, chlazení, renovace budovy, obnovitelných zdrojů energie (zejména do fotovoltaiky), ale také o investice, jejichž cílem je zvýšení energetické účinnosti ve výrobních a technologických procesech malých a středních firem. Komerční banka chce svou nabídkou oslovit zejména střední podniky do 3000 zaměstnanců a veřejný sektor. Spolupráce s EIB by měla trvat po dobu následujících 3 let.

Komerční banka díky programu ELENA nabídne firmám komplexní technické poradenství, včetně vyřízení dotace a přípravu podkladů či realizaci výběrového řízení na dodavatele. To znamená podporu a technickou asistenci už od prvního okamžiku, kdy klient začne zvažovat investice do energetické účinnosti. Samozřejmě je Komerční banka schopna společnostem nabídnout i vhodný finanční produkt, např. úvěr, zelený úvěr, investiční úvěr na udržitelné projekty. Poradenské služby, které Komerční banka díky programu ELENA nabídne, poskytne klientům s výraznou slevou. V praxi to znamená, že klient hradí pouze 10 % ceny poradenství a zbytek spolufinancuje Evropská investiční banka. Podmínkou pro získání slevy je realizace investice do konce března 2027.

David Formánek, člen představenstva Komerční banky dodává: „Program ELENA představuje podstatnou podporu udržitelných investic a značné ulehčení celého procesu. Společnosti mohou realizovat investice a výrazně tak zvýšit energetickou účinnost stávajících budov – výrobních či administrativních. Jediné, co musí klienti splnit je mít chuť tuto investici uskutečnit. Ještě před podepsáním smlouvy o energetickém poradenství umíme posoudit realizovatelnost a smysluplnost záměru klienta. Klient se tak nemusí obávat, že investuje peníze do poradenství, které mu nepřinese přidanou hodnotu.“

Komerční banka si klade za cíl, jak posilovat svoje aktivity v oblasti energeticky úsporných opatření, tak zvyšovat obecné povědomí o těchto aktivitách a dosahovat kontinuálního růstu objemů finančních prostředků směřujících ke klientům prostřednictvím tzv. zelených úvěrů. Hlavní výhodou a motivujícím faktorem programu ELENA je ulehčit společnostem a veřejnému sektoru přístup k vhodným energeticky úsporným opatřením.

„Možnost zapojit se do programu ELENA vnímáme jako velikou příležitost pro střední podniky a instituce veřejné sféry, které plánují investovat do svojí energetické udržitelnosti. Díky tomuto programu jsme jim schopni zajistit poradenskou pomoc v oblasti energeticky úsporných opatření za velmi výhodných podmínek. Zároveň s tím podnikům a veřejnému sektoru tuto technickou asistenci nabízíme s vhodným financováním v jednou balíčku,“ objasňuje Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions, která se jako dceřiná společnost Komerční banka podílí na přípravě i průběhu celého projektu spojeného s využitím prostředku od Evropské investiční banky.

Stejným způsobem i samotná Evropská investiční banka věří, že přislíbené finanční prostředky mohou podnikům v České republice pomoci. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s Komerční bankou na podpoře firem v České republice na jejich cestě k zelenější budoucnosti. Společnými silami tento proces přechodu k udržitelné budoucnosti nejen usnadňujeme, ale umožňujeme podnikům přijímat udržitelné investice se zaměřením na renovace energetické účinnosti a výrobu obnovitelných zdrojů energie v soukromých a veřejných budovách po celé zemi“, vyjádřil se Andreas Piontek, Senior Energy Expert z Energy Department Evropské Investiční banky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3