INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obrázek3 copy copyPodle nejnovějšího průzkumu Partners Banky se tři čtvrtiny Čechů starají o své finance samy, většina ale přiznává, že při tom často naráží na problémy. Pravidelně kontrolovat příjmy a výdaje zvládá jen pětina lidí.

Mladí Češi jsou v tomto směru nejaktivnější, třetina z nich sleduje své finance denně. Překvapivě ale i ti, kteří se považují za finančně gramotné, často nediverzifikují své investice. Nejoblíbenějším produktem mezi Čechy zůstává spořicí účet.

Tři čtvrtiny Čechů se o správu a aktualizaci využívaných finančních produktů starají samy. Průzkum Partners Banky ukázal, že 60 % z nich při tom naráží na problémy. Často ani nemají o svých financích přehled, a to i přesto, že pravidelná kontrola příjmů a výdajů je základem finanční gramotnosti – celá pětina Čechů kontroluje své účty a produkty i méně než jednou za měsíc.

Naopak denně se na aktuální stav svých účtů podívá každý pátý. Nejaktivnější jsou v pravidelné kontrole financí mladí Češi – celkem třetina z nich totiž kontroluje své finance každý den. Průzkum byl proveden prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Strašák v podobě smluv
Valná část Čechů si finance spravuje sama, mnohdy ale musí čelit výzvám. Problémy jim dělají složité podmínky jednotlivých produktů a přehršel informací, což v kombinaci s nedostatkem času má za důsledek nesprávný výběr finančních produktů pro jejich potřeby.

„Uvědomujeme si, že číst všechny podmínky smluv, které mívají desítky až stovky stran a jsou psány složitě, může být nad síly běžného člověka. Zároveň ale podporujeme, aby si klienti mohli vybírat finanční produkty z celého trhu, proto je Partners Banka první poradenská banka. Její klienti získají prostřednictvím finančních poradců sítě Partners finanční plán na míru a možnost výběru těch nevhodnější produktů celého finančního trhu,“ popisuje Marek Ditz, generální ředitel Partners Banky. Z toho důvodu také banka spustila v červenci novou službu.

Nová služba “Vyber si svého poradce”: Profík v apce podle představ klienta
Aby měli klienti Partners Banky možnost získat svého ideální průvodce světem financí, spustila banka v červenci výjimečnou službu “Vyber si svého poradce”. Je součástí Partners apky a objeví se všem klientům, kteří dosud nemají svého finančního poradce. “Nyní tuto možnost může využít přes 12 tisíc klientů Partners Banky, kteří svého poradce ještě nemají. Umožňujeme jim, aby si sami vybrali z 200 špičkových poradců Partners z celé republiky,” zmiňuje Marek Ditz. Podmínky pro zařazení poradců do výběru byly přitom přísné. “Každý musí mít minimálně 5 let úspěšné praxe a všechny odborné certifikace u České národní banky, protože nám záleží na komplexním přístupu ke klientům a také chceme klientům umožnit vybírat mezi skutečně těmi nezkušenějšími a nejlepšími poradci.”

Klienti si mohou vybrat finančního poradce podle svých preferencí. “Každý z těchto poradců má totiž v apce svůj osobní profil s fotografií a byznysovými i osobními zkušenostmi. Klient se tak dozví nejen co má pracovně za sebou, ale například také, jaké má hobby. I to může hrát roli ve výběru toho nejsympatičtějšího poradce,” upřesňuje službu “Vyber si svého poradce” Marek Ditz. Je samozřejmostí, že si lze poradce filtrovat podle daného regionu a lidé mohou dokonce vidět poradce seřazené podle vzdálenosti od svého bydliště, pracoviště nebo od místa, kde se v danou chvíli nachází.

Jak a kde zhodnotit své finance
Podle průzkumu se devět z deseti dotazovaných stará o správu a aktualizaci svých účtů a finančních produktů především sami. Asi 10 % Čechů tuto zodpovědnost zcela přenechává své drahé polovičce či rodinnému příslušníkovi. Služeb finančních poradců pak využívá desetina Čechů.

Obrázek2 copy

Ať už se lidé o své finance starají zcela sami nebo si nechávají poradit od partnerů či rodiny, v polovině případů mají peníze pouze na jednom či dvou místech. Naopak respondenti, kteří využívají služeb finančního poradce, diverzifikují své finance výrazněji – více než dvě třetiny z nich mají úložky ve třech a více produktech. „Zhodnocování peněz je velmi důležitá součást finančního plánu, ať už se jedná o krátkodobou železnou rezervu, na kterou stačí spořicí účet, nebo dlouhodobější rezervy, kdy se klient připravuje na stáří nebo si zhodnocuje peníze například na koupi vozu nebo pořízení bydlení v podobě investic. V takovém případně je diverzifikace do vícero vhodných investičních produktů naprosto zásadní. Tyto produkty mají vyšší rizikovost, proto peníze vždy rozložíme do vícero vhodných produktů v různých společnostech. Podle investičního profilu klienta vybíráme na základě výnosu, likvidity i rizika. To je pro každého individuální, záleží na věku i preferencích,“ upřesňuje Vladimír Weiss finanční poradce Partners. Průzkum odhalil i zajímavý fakt: „Překvapilo nás, že respondenti, kteří deklarovali, že mají dostatek znalostí v oboru a podmínky produktů nepokládají za složité, sice kontrolovali své finance nejčastěji, ale rozložení jejich financí se výrazně neodlišovalo od těch, kteří uvedli, že svět financí není jejich parketou,“ doplňuje Vladimír Weiss.

Dlouhodobě nejoblíbenějším finančním produktem je spořicí účet, podle průzkumu jej využívá 7 z 10 Čechů. Druhým nejčastějším nástrojem je penzijní spoření, které má téměř polovina respondentů. Více než pětina pak investuje do akcií, dluhopisů a dalších cenných papírů.

„Spořicí účet představuje snadno dostupný a velmi likvidní nástroj pro zhodnocování peněz. Nicméně, je důležité zdůraznit, že by neměl být jediným finančním produktem ve vašem portfoliu. Spořicí účet je ideální pro vytváření finanční rezervy, kterou můžete využít v případě neplánovaných výdajů. Obecně vzato všem doporučuji mít rezervu v minimální výši třech měsíčních platů. U nás v Partners Bance nabízíme našim klientům základní spořicí účet i společný spořicí účet, ten je ideální variantou v případě, že spoříte na společné výdaje s partnerem a chcete se vyhnout riziku zablokování peněz na účtu partnera při jeho úmrtí, jak se bohužel často stává disponentům na “společných účtech”. Pro oba účty platí nyní nejméně do konce srpna výhodná základní sazba ve výši 4,53 % ročně,“ vysvětluje generální ředitel Partners Banky, Marek Ditz.

Všechny finanční produkty na pár kliknutí
Průzkum rovněž ukázal, že téměř dvě třetiny Čechů by ocenily službu, která by umožnila spravovat všechny jejich finanční účty a smlouvy na jednom místě. Čím mladší jsou respondenti, tím spíše mají zájem o integrované řešení správy svých finančních produktů a smluv. Poradenská Partners Banka tuto službu svým zákazníkům poskytne prostřednictvím mobilní aplikace Partners apky. Připravovaná funkcionalita připojení účtu z jiné banky umožňuje nejen sledovat pohyby na všech účtech, ale i zadávat platební příkazy do jiné banky prostřednictvím aplikace Partners.

„Průzkum jasně ukazuje, že většina Čechů by ocenila lepší nástroje pro správu svých financí. Partners apka tuto potřebu naplňuje tím, že umožňuje uživatelům spravovat všechny své finance i produkty snadno a rychle na jednom místě. Na pár kliknutí tak mohou okamžitě kontrolovat své příjmy a výdaje ve všech svých bankách, srovnávat a sjednávat nové produkty různých pojišťoven v neživotním pojištění, nahrát si své smlouvy od jakékoli společnosti a zlepšovat svou finanční gramotnost,“ zmiňuje výhody apky generální ředitel Partners Banky, Marek Ditz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3