INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obrázek5 copyČSOB Penzijní společnost společně s agenturou STEM/MARK představila výsledky průzkumu, který se zaměřil na plány a očekávání lidí ohledně jejich důchodu. Z výsledků vyplývá, že Češi chtějí být v důchodu aktivní a cestovat.

Zároveň však odhadují, že budou mít naspořeno méně, než by bylo podle jejich mínění potřeba na plnění svých plánů v penzi.

Finanční plánování by se mělo stát součástí života každého z nás. Ať už krátkodobé, nebo zejména to dlouhodobé – tedy spoření na důchod, které by se nemělo podceňovat. Dobrou zprávou je, že si podle průzkumu více než 50 % dotázaných myslí, že je vhodné se spořením na důchod začít do 25 let věku. Tento optimismus a aktivní přístup je patrný zejména u mladší generace. Víra v dostatečné úspory roste také s úrovní vzdělání. „Ať už ale začnete spořit kdykoli, je důležité si stanovit reálné cíle a pravidelně odkládat část svého příjmu,“ říká Jan Bruder, obchodní a marketingový ředitel ČSOB Penzijní společnosti.
Penzijní spoření má sjednaných 50 % z dotázaných, třetina si na důchod šetří na spořicím či běžném účtu.

Naspořená vs. realistická částka
„Sjednat si penzijní spoření je ideálním způsobem, jak se na důchod připravit. Naši klienti si mohou vybrat variantu dle svých preferencí – od konzervativní po dynamickou. Výhodou penzijka, na rozdíl od spořicích účtů, jsou státní příspěvky. Nejvyšší státní příspěvek 340 Kč měsíčně získáte, pokud si nyní budete měsíčně přispívat aspoň 1 700 Kč,” radí Jan Bruder z ČSOB Penzijní společnosti.

Ačkoliv z průzkumu vyplývá, že ideální částka naspořená na důchod by měla být podle dotazovaných kolem dvou milionů korun, přes čtyřicet procent dotázaných odhaduje své úspory v důchodu na částku do jednoho milionu korun.

Z průzkumu:
Otázka: Kolik plánujete, že budete mít na důchod naspořeno?
Otázka: Kolik je podle Vás rozumná (realistická) částka, kterou je třeba naspořit na důchod, abyste v důchodu mohl/a žít spokojený/důstojný život (splnit si své představy o životě ve stáří)?

Obrázek4 copy copy

Respondenti, kteří spoří v rámci penzijního spoření , n=1187 [údaje v %]

Věřím, že budu mít dost!
Přesto více než polovina respondentů věří, že budou mít dostatečné úspory na realizaci svých snů a plánů v důchodu. Nejoptimističtější jsou lidé do pětadvaceti let a vysokoškolsky vzdělaní respondenti.

Z průzkumu:
Otázka: Věříte, že budete mít dostatečně našetřeno na realizaci svých snů a plánů v důchodu?

Respondenti, kteří spoří v rámci penzijního spoření , n=1187 [údaje v %]

Odpočinek? Raději cestování!
Průzkum ukázal, že respondenti mají různé představy o tom, jak by chtěli trávit svůj důchod. Nejčastěji by rádi cestovali a užívali si ve zdraví aktivní odpočinek (čas s vnoučaty, své koníčky, práci na zahradě apod.). Konkrétní plány však nemá nebo neví téměř polovina dotázaných.

Vysokoškolsky vzdělaní respondenti mají v tomto směru jasnější představy – více než třetina z nich (34 %) plánuje v důchodu cestovat. S rostoucím vzděláním roste také podíl těch, kteří již podnikají konkrétní kroky k realizaci svých důchodových snů a přání. Celkově téměř polovina respondentů již nějakou přípravu zahájila.

Na druhé straně, pouze pětina respondentů plánuje v důchodu jen odpočívat.

„Výsledky průzkumu nám ukazují, že lidé mají velká očekávání ohledně svého důchodu, ale často neodhadují realisticky své finanční možnosti. Je důležité začít se na důchod připravovat co nejdříve a pravidelně konzultovat své plány s odborníky,” říká Jan Bruder a dodává: „V případě, že už v důchodu jste nebo do něj brzy zamíříte, pokračujte ve spoření. I bez státních příspěvků vám penzijní spoření jako dlouhodobý a pravidelně placený produkt může – v závislosti na zvolené strategii spoření – zajímavě zhodnocovat vaše úspory.“

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3